Austria vrea un acord UE asupra unui pact de creştere economică până la sfârşitul lunii iunie

Consiliul European trebuie să convină un pact de creştere economică până la reuniunea următoare, programată pentru sfârşitul lunii iunie, precum şi asupra unor investiţii în educaţie, locuri de muncă şi infrastructură prin "obligaţiuni de proiect", potrivit cancelarului austriac, Werner Faymann.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 15:35
Austria vrea un acord UE asupra unui pact de creştere economică până la sfârşitul lunii iunie

Obligaţiunile de proiect ar reprezenta un prim pas către euro-obligaţiuni. Faymann, socialist-democrat, aflat la conducerea ţării în coaliţie cu conservatorii austrieci, a declarat pentru cotidianul Oesterreich că, în timp ce o ieşire din zona euro a Greciei ar fi în teorie imaginabilă, ar avea costuri mult mai mari, potrivit Bloomberg.

„Vreau ca la următoarea reuniune a Consiliului UE (28-29 iunie, n.r.) să decidem deja asupra unui pact de creştere pentru Europa”, a spus Faymann.

Politicienii europeni au fost încurajaţi să vorbească mai mult despre creştere, în detrimentul austerităţii, după alegerea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei.
Hollande a cerut mai multe finaţări de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), „obligaţiuni de proiect” pentru finanţarea programelor de infrastructură, o taxă pe tranzacţii financiare şi o utilizare mai bună a fondurilor structurale ale UE.

Măsurile de austeritate au provocat proteste violente în unele state europene, mai ales Grecia.
Faymann a declarat că este îngrijorat de situaţia din Grecia, iar Austria poate să continue să contribuie la pachetul de ajutor internaţional al ţării doar dacă guvernul de la Atena adoptă reformele convenite.
„Nimeni nu poate garanta pentru o prăpastie fără fund”, a spus el.

Întrebat dacă îşi închipuie zona euro fără Grecia, Faymann a spus: „Nu-mi doresc aşa ceva, în teorie multe sunt imaginabile. Doar am să avertizez: va fi mult mai scumpă decât actualul ajutor financiar pentru Grecia”.
Ministrul de Finanţe austriac, Maria Fekter, a afirmat anterior că ieşirea Greciei din zona euro nu este posibilă juridic.

Te-ar mai putea interesa și
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează noi precipitaţii, informează DPA....
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...