Grecia: Partidul de stânga radicală Syriza rămâne favorit la alegerile legislative – sondaj

Partidul grec de stânga radicală Syriza, care se opune programului de austeritate impus de creditorii ţării, rămâne favorit pentru legislativele de la 17 iunie, conform unui sondaj publicat joi, transmite AFP.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 06:45
Grecia: Partidul de stânga radicală Syriza rămâne favorit la alegerile legislative - sondaj

Syriza este creditată de institutul Public Issue cu 30 la sută din voturi, faţă de 26 la sută pentru Noua Democraţie (ND) în timp ce fostul mare partid socialist Pasok se află pe locul trei cu 15,5 la sută.

Acestea sunt proiecţii pe baza intenţiilor de vot, operând o repartizare a indecişilor, cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, este considerat „cel mai apt” să conducă un guvern de către 24 la sută dintre cei întrebaţi, în faţa liderului conservator Antonis Samaras (19 la sută).

Acest tânăr al vieţii politice greceşti, în vârstă de 37 de ani, este temut în Europa pentru presupusul său spirit aventurier, acuzat că riscă să grăbească o ieşire a Greciei din zona euro respingând condiţiile împrumutului internaţional semnat de Atena cu creditorii săi.

Oficial, acesta respinge o astfel de ipoteză: „Nu cred că respingerea programului de austeritate ar însemna o ieşire a ţării din zona euro”, a declarat acesta miercuri la Berlin.

Conform sondajului publicat de postul de televiziune grec Skai, acesta este şi mesajul pe care grecii vor să îl audă: 85 la sută dintre ei ar vota pentru menţinerea ţării în zona euro în caz de referendum, dar 62 la sută resping memorandumul, traiectoria de redresare economică prescrisă statului.

Sondajul, realizat între 18 şi 23 mai pe un eşantion de 1.214 persoane, confirmă încetinirea progresului formaţiunii neonaziste Chryssi Avghi (Zori de Aur) care a stârnit consternaţie obţinând 6,9 la sută din voturi la legislativele de la 6 mai. Aceasta rămâne totuşi în parlament, cu un scor de 4 la sută.

Te-ar mai putea interesa și
AEP: Au fost înregistrați 1.663 de mandatari financiari ai competitorilor electorali
AEP: Au fost înregistrați 1.663 de mandatari financiari ai competitorilor electorali
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, au......
Lucian Condruz, Lenovo: România s-a clasat pe al doilea loc în Europa ca vânzări de laptop-uri de gaming în 2023. Puterea de cumpărare este încă scăzută și românii cumpără un PC sau laptop ”bun la toate”
Lucian Condruz, Lenovo: România s-a clasat pe al doilea loc în Europa ca vânzări de laptop-uri de gaming în 2023. Puterea ...
România a ocupat locul al doilea pe piața de gaming din Europa, ca vânzări de PC-uri și laptop-uri cu o cotă de piață, ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Porr Construct a săpat 1.095 de metri din 2.700 (circa 40%) la primul tunel veritabil de autostradă din România, în vreme ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea ...