Comisia Europeană propune un sistem transfrontalier de salvare a băncilor

Statele UE ar putea fi obligate să îşi salveze reciproc băncile, potrivit unui proiect al Comisie Europene (CE) care marchează un pas important către o mai mare integrare financiară la nivelul Uniunii, dar care ar putea nemulţumi unele ţări, în special Germania, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 19:21
Comisia Europeană propune un sistem transfrontalier de salvare a băncilor

Situaţia dificilă a băncilor spaniole şi riscul extinderii problemelor bancare din ţări precum Grecia au dat un nou impuls unor propuneri amânate ale CE, pentru o lege referitoare la instituţiile financiare aflate în pericol de faliment.

Comisia Europeană va prezenta propunerile pe 6 iunie.

Proiectul conferă autorităţilor naţionale de reglementare capacitatea de intervenţie agresivă pentru preluarea controlului asupra băncilor afectate, lichidarea şi impunerea de pierderi deţinătorilor de obligaţiuni ale acestora.

CE nu sugerează introducerea imediată a unui fond unic al UE pentru închiderea sau reabilitatea băncilor cu probleme, dar propune o legătură mai strânsă între fondurile naţionale de acest tip. Astfel, un fond de salvare din Marea Britanie, de exemplu, ar fi obligat să furnizeze un împrumut unui fond din Franţa, dacă banca în pericol are operaţiuni în ambele state.

Dacă propunerile vor fi acceptate de ţările membre, ar fi un prim pas către un sistem pan-european de supraveghere şi contribuţie la lichidarea băncilor aflate în dificultate, un element vital pentru „uniunea bancară” cerută de Banca Centrală Europeană.

Legea, care ar putea intra în vigoare în 2014, ar introduce un regim al insolvenţei băncilor din UE, potrivit unor oficiali europeni.

În plus, reglementarea va cere ţărilor să se pregătească pentru prăbuşirea unei bănci, prin colectarea unei sume echivalente cu 1% din depozite, prin intermediul unei taxe anuale aplicate băncilor.

Aceşti bani ar fi păstraţi într-un fond de rezervă şi folosiţi într-o situaţie de urgenţă, pentru susţinerea unei bănci cu probleme prin împrumuturi şi garanţii.

Proiectul a fost finalizat la scurt timp după ce liderii europeni, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, au convenit să analizeze soluţii de aprofundare a integrării în UE şi zona euro, care ar putea include cooperarea mai strânsă în domeniul bancar.

Regulile mai stricte privind colaborarea fondurilor naţionale de salvare ar putea să fie respinse de ţări precum Marea Britanie, care consideră că autorităţile de la Londra, nu cele de la Bruxelles, trebuie să aibă autoritatea unică în deciziile de alocare a banilor pentru susţinerea băncilor.

Demersul către un fond unic de salvare a băncilor ar putea deranja şi Germania, care s-a opus oricărei încercări de folosire a puterii sale financiare pentru susţinerea unor bănci din state vulnerabile, precum Spania.

Propunerile au nevoie de acordul tuturor ţărilor membre ale UE, precum şi al Parlamentului European, şi au puţine şase de suscces fără sprijinul Germaniei şi al Marii Britanii.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...