Reforma Schengen: Deputaţii europeni critică dur eliminarea PE din procesul decizional

Deputaţii europeni au criticat dur, marţi, eliminarea Parlamentului European din procesul decizional privind reforma Schengen şi au adoptat o poziţie fermă în raport cu Preşedinţia daneză a Uniunii Europene, relatează AFP.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 17:21
Reforma Schengen: Deputaţii europeni critică dur eliminarea PE din procesul decizional

Reforma aprobată vinerea trecută la Luxemburg de miniştrii de Interne exclude Parlamentul European din mecanismul de evaluare a punerii în aplicare a dispoziţiilor acordului Schengen şi nu impune în mod constrângător recomandările Comisiei Europene în vederea remedierii problemelor identificate.

Liderii, care au cerut şi au obţinut explicaţii de la preşedinţia daneză a UE marţi dimineaţa, l-au atacat dur pe reprezentatul acesteia, ministrul Justiţiei, Morten Bodskov.

„Hotărând schimbarea bazei legale a mecanismului de evaluare, aţi luat o decizie inacceptabilă (…) Grupul cere Consiliului (de miniştri de Interne ai UE) să revină asupra deciziei”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

„Este vorba despre o tentativă a Consiliului de renaţionalizare a Schengen. Parlamentul European este pus pe tuşă (…) Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, va fi mai bine tratată decât Parlamentul European”, a confirmat liderul liberal, Guy Verhofstadt (ADLE).

„Cred că acest Parlament se îndreaptă către un conflict direct cu Consiliul înainte de finalul mandatului (…). Ne îndreptăm spre o criză majoră între guvernele şi instituţiile europene”, a avertizat la rândul său preşedintele grupului ecologist, Daniel Coln-Bendit, într-o conferinţă de presă.

Preşedinţii mai multor grupuri politice se vor reuni miercuri pentru a analiza un răspuns corespunzător.

Parlamentul ar putea decide sesizarea Curţii Europene de Justiţie, pe motiv că decizia Consiliului nu respectă tratatul de la Lisabona, care a extins puterile Parlamentului în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor.

Guy Verhofstadt a sugerat condiţionarea aprobării raportului Weber de către Parlamentul European de restabilirea controalelor la frontierele interne cu revizuirea poziţiei guvernelor privind mecanismul de evaluare în spaţiul Schengen.

PPE şi-a anunţat deja intenţia de a boicota preşedinţia daneză, care se va încheia la 30 iunie.

„Pentru grupul meu, preşedinţia daneză s-a încheiat. Nu vom mai avea niciun contact decât cu preşedinţia cipriotă”, a anunţat Joseph Daul într-o conferinţă de presă.

Comisarul european însărcinat cu afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi-a exprimat la rândul său dezamăgirea şi s-a declarat convinsă „că nu s-a spus încă ultimul cuvânt în această chestiune”.

Bodskov a justificat poziţia daneză explicând că acesta este singurul mijloc de a ajunge la un consens între statele europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune conducerea Alpha Bank după ce angajații au declanșat conflictul de munca
Ce spune conducerea Alpha Bank după ce angajații au declanșat conflictul de munca
Conducerea Alpha Bank spune că se află în proces de negociere a contractului colectiv de muncă de la începutul anului. Banca susține că majoritatea angajaților consideră rezonobilă......
Reacția UNSAR cu privire la modificarea Legii RCA: Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își pot repara mașina
Reacția UNSAR cu privire la modificarea Legii RCA: Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își ...
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a transmis astăzi un punct de vedere cu privire ...
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile ...
Marcel Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți și este normal
Marcel Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți și este normal
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul ...