Cipru: Condiţiile de împrumut oferite de Rusia sunt mai avantajoase decât cele ale UE şi FMI

Condiţiile de împrumut oferite Ciprului de către Rusia sunt mai avantajoase decât cele ale UE şi FMI, cu care autorităţile de la Nicosia negociază un ajutor pentru băncile aflate în dificultate, a declarat preşedintele cipriot Demetris Christofias, transmite AFP.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 18:18
Cipru: Condiţiile de împrumut oferite de Rusia sunt mai avantajoase decât cele ale UE şi FMI

Christofias a arătat că împrumutul din partea Rusiei este mai avantajos, întrucât Moscova, contrar troicii formate din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, nu pune nicio condiţie,”oferind pur şi simplu dobânzi scăzute”.

O sursă diplomatică cipriotă a declarat că negocierile cu Rusia se derulează în paralel cu cele cu reprezentanţii troicii, care au sosit marţi în Cipru pentru a evalua necesarul de fonduri şi condiţiile asociate.

Cipru a obţinut deja din partea Rusiei, la sfârşitul anului trecut, un împrumut de 2,5 miliarde de euro, la dobândă scăzută, pentru 2012.

Christofias a subliniat că datorită religiei ortodoxe statul cipriot are legături culturale şi tradiţionale cu Rusia.

Preşedintele a promis totodată să lupte pentru care ţara sa să menţină impozitul pe profitul companiilor la nivelul de 10%, cel mai redus din Europa.

Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit să ceară ajutor financiar internaţional, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe bănci cipriote deţin portofolii mari de obligaţiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate.

Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat în categorie speculativă, nerecomandată investiţiilor, de către cele trei mari agenţii de rating, astfel că ţara nu se mai poate finanţa de pe pieţele internaţionale.

Analiştii estimează că necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde de euro.

La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat pleacă pe o funcție de conducere în cadrul companiei mamă CBC International
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat ...
Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar (foto) la conducerea companiei, în funcția de CEO, și numirea lui Tzafrir Granat în......
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele ...
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...