Cea mai înaltă clădire din Europa va fi inaugurată astăzi la Londra

Clădirea de birouri şi apartamente de lux Shard, cel mai înalt zgârie-nori din Europa de Vest, va fi inaugurată joi seară la Londra, însă perspectivele economice ale grandiosului proiect sunt puse sub semnul întrebării de declinul puternic al pieţei de birouri din capitala britanică.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 10:00
Cea mai înaltă clădire din Europa va fi inaugurată astăzi la Londra

Cu o înălţime de 310 metri şi 72 de etaje, Shard va găzdui spaţii de birouri la etajele 4-28, un hotel de lux la următoarele 18, şi 10 apartamente duplex la nivelurile superioare, potrivit The Guardian. Clădirea are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticlă şi o piscină la etajul 52, notează Bloomberg.

Costurile pentru construirea turnului sunt estimate la aproximativ 450 milioane de lire (560 milioane de euro), potrivit mai multor surse.

Shard va fi inaugurată joi seara printr-un show de lasere şi reflectoare proiectate din vârful clădirii. La ceremonie vor participa Prinţul Andrew, Duce de York, şi Şeicul Hamad bin Jassen bin Jabor al-Thani, premier şi ministru de externe al Qatarului. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Filarmonică din Londra.

Clădirea, cu formă prismatică, aduce a piramidă alungită, fiind proiectată de arhitectul italian Renzo Piano.

Shard este unul dintre cele mai controversate proiecte din Londra, din cauza mărimii clădirii, locaţiei alese şi acţionariatului. Proiectul a fost dezvoltat de Sellar Property Group şi Banca centrală din Qatar, extinzând prezenţa investitorilor din emirat pe piaţa imobiliară londoneză. Qatarul deţine 95% din acţiunile companiei care administreazã Shard, după ce investitorul iniţial, omul de afaceri Irvine Sellar, a avut nevoie de finanţare pentru a realiza construcţia, în contextul crizei financiare din 2008-2009. Portofoliul londonez al Qatarului include şi magazinul Harrods, noul sat olimpic, Chelsea Barracks, dar şi părţi ale districtului financiar Canary Wharf şi grupul Chelsfield Partners, care deţine fosta clădire a ambasadei SUA şi Camden Market. Emiratul deţine de asemenea participaţii importante în acţionariatul Sainsbury’s, Barclays şi London Stock Exchange.

Clădirea este criticată şi din cauza exclusivităţii presupuse de luxul din interior şi preţurile mari care se vehiculează în piaţă. Apartamentele duplex sunt evaluate la 30-50 milioane de lire sterline (37-62 milioane de euro) fiecare, iar singura „concesie” pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisă vizitatorilor dispuşi să plătească tichetul de 24,95 lire (31 de euro), tarif pentru adulţi.

Totodată, criticii proiectului consideră că Shard nu este compatibilă urbanistic cu împrejurimile imediate sau cu profilul Londrei.

Galeria de la ultimele etaje poate fi vizitată începând de vineri dimineaţă, iar „chiriaşii” vor începe să ocupe spaţiile de birouri şi de locuit începând de anul viitor.

În altă ordine de idei, clădirea se anunţă greu de exploatat economic şi monetizat în contextul declinului remarcat în ultimii ani pe piaţa birourilor din Londra.

Proprietarii Shard erau atât de optimişti în 2010 privind creşterea chiriilor în Londra încât au reziliat un contract cu Transport for London prin care compania municipală de metrou se angajase să închirieze aproximativ o treime din spaţiile de birouri din clădire, potrivit Bloomberg.

Sellar Property şi banca centrală din Qatar anticipau chirii de 70 de lire pe o suprafaţă de un picior pătrat (aproximativ 870 de euro pe metru pătrat), însă în prezent chiria medie din cartierul financiar City of London, în a cărui vecinătate se află Shard, este de numai 55 de lire pe picior pătrat (680 euro pe metru pătrat).

Shard este primul zgârie-nori finalizat dintr-o serie de cinci astfel de proiecte care vor creşte spaţile de birouri premium din vecinătatea sediului Băncii Angliei cu 350.000 metri pătraţi.

Contracţia industriei financiare britanice şi criza datoriilor de stat din zona euro afectează grav piaţa imobiliară londoneză. Potrivit datelor brokerului imobiliar Drivers Jonas Deloitte, volumul de spaţii de birouri, noi sau renovate, închiriate anul trecut în Londra a atins minimul ultimilor 10 ani.

Analiştii consideră că cea mai bună strategie pentru administratorul Shard ar fi să reducă chiriile până în punctul în care va începe să „fure” clienţi de la clădiri rivale.

Proiectul a fost dezvoltat timp de 12 ani de Irvine Sellar şi finalizat datorită finanţării obţinute în 2009 de la banca centrală din Qatar, care a facilitat astfel începerea lucrărilor de construcţie.

Sellar a declarat recent că nu doreşte un „chiriaş dominnat” şi anticipează că întregul turn va fi închiriat până la finele anului 2014.

Marea Britanie a intrat în primul trimestru în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...