Traderi ai Deutsche Bank, HSBC, SocGen şi Credit Agricole, investigaţi pentru manipularea dobânzilor

Traderi ai Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale şi Credit Agricole sunt investigaţi pentru manipularea dobânzilor, într-un caz internaţional în care banca britanică Barclays a plătit o amendă record, în iunie, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Bloomberg.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 14:13
Traderi ai Deutsche Bank, HSBC, SocGen şi Credit Agricole, investigaţi pentru manipularea dobânzilor

Autorităţile de reglementare analizează posibilele roluri jucate de Michael Zrihen, de la Credit Agricole, Didier Sander de la HSBC şi Christian Bittar, fost angajat al Deutsche Bank, a spus sursa.

Bittar, care lucrează în prezent la Bluecrest Capital Management, al treilea mare fond de hedging din Europa, nu a putut fi contactat, ca şi Zrihen şi Sander.

Investigaţiile se concentrează pe legăturile acestora cu Philippe Moryoussef, fost trader al Barclays, bancă penalizată cu 451 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare Libor, pe piaţa din Londra.

Angajaţi ai Barclays au încercat să manipuleze Euribor şi Libor pentru profit, iar membrii conducerii au cerut traderilor să facă estimări artificial de scăzute pentru a evita percepţia că banca are probleme, în timpul crizei financiare din 2007-2008.

Cel puţin 12 bănci sunt investigate pentru manipularea dobânzilor, iar autorităţi de reglementare din Stockholm şi până la Seul analizează cum sunt stabilite aceste rate, îngrijorate că sunt la fel de vulnerabile ca şi Libor.

Cel puţin 34 de traderi sunt implicaţi în scandal şi fie au fost concediaţi fie suspendaţi. Între ei se numără angajaţi ai Lloyds Banking Group, Mitsubishi UFJ Financial Group, Royal Bank of Scotland Group, UBS, Citigroup, Barclays şi JPMorgan.

Scandalul Libor a atins şi oficiali ai Băncii Angliei, care au fost acuzaţi că încurajează băncile să discute despre dobânzi.

Trei membri ai conducerii de vârf a Barclays, preşedintele Marcus Agius, directorul general Robert Diamond şi directorul operaţional Jerry Del Missier, şi-au dat demisia la presiunea autorităţilor de reglementare şi a Parlamentului.

În Suedia este analizată dobânza Stibor, iar în Japonia Tibor, pentru că, la fel ca în cazul Libor, stabilirea lor se bazează pe estimarea costurilor împrumuturilor.

Asociaţia Bancherilor Japonezi a cerut miercuri unor 16 bănci care participă la stabilirea dobânzii interbancare să răspundă la întrebări legate de felul în care fac ofertele.

În septembrie, reprezentanţi ai marilor bănci centrale vor analiza viitorul Libor, dobânda de referinţă pentru instrumente financiare în valoare de minim 500.000 de miliarde de dolari.

Libor este stabilită prin sondaje zilnice efectuate în numele Asociaţiei Bancherilor Britanici, care cer băncilor să estimeze cât le va costa să se împrumute una de la alta, în diferite perioade şi valute.

În mod similar, Euribor este supervizată de Federaţia Bancară Europeană, la Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a confirmat că Bittar a plecat din bancă anul trecut şi a refuzat să comenteze. Banca germană a confirmat totuşi colaborarea cu autorităţile de reglementare din SUA şi Europa în această investigaţie.

Credit Agricole a anunţat într-un comunicat că nu a fost acuzată de comportament incorect şi că a răspuns întrebărilor autorităţilor. Banca a precizat că nu a contribuit la stabilirea Libor în perioada 2005-2009 şi nu contribuie la stabilirea Euribor.

Purtători de cuvânt al Barclays şi HSBC au refuzat să comenteze, în timp ce o reprezentantă a Societe Generale a declarat că instituţia colaborează cu autorităţile de reglementare.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Rusia a declarat marţi indezirabilă organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House, măsură care îi interzice activităţile în ţară, în plină tensiune cu Washingtonul şi......
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul polonez Donald Tusk au pledat marţi pentru creşterea cheltuielilor ...
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Liderul grupului rusofon de hackeri LockBit, care a revendicat mii de atacuri începând din 2020, a fost demascat și sancționat ...
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...