CBRE: Pe piaţa de retail imobiliar va fi o vară liniştită. Criza politică descurajează investiţiile

Situaţia politică din România descurajează investiţiile pe piaţa de retail, în special din cauza efectului negativ asupra evoluţiei cursului de schimb valutar, în lipsa acestor tulburări piaţa având potenţialul unei evoluţii pozitive, apreciază Luiza Moraru, şefa departamentului de retail din CBRE.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 09:13
CBRE: Pe piaţa de retail imobiliar va fi o vară liniştită. Criza politică descurajează investiţiile

„Din păcate situaţia politică din România nu este în măsură să încurajeze investiţiile în retail. Din acest motiv cred că până la sfârşitul verii nu vor fi noutăţi pe piaţă. În acest moment toată lumea se uită la ceea ce se întâmplă şi nimeni nu este teribil de entuziast. Nu se ştie dacă tulburările politice vor influenţa puterea de cumpărare, însă cu siguranţă au afectat negativ cursul de schimb. Nu este o veste bună pentru cei din piaţa de retail. Toată lumea s-a oprit şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă, aşa că va fi o vară liniştită pe piaţa de retail”, a declarat Moraru agenţiei MEDIAFAX.

În opinia sa, potenţialul de dezvoltare a pieţei româneşti există în continuare, pentru că România este foarte departe de cifrele înregistrate pe pieţele de profil din regiune.

„Retailul se dezvoltă, există poveşti de succes, gen H&M, care şi-a depăşit estimările, Dedeman, magazinul Apple din Băneasa. România are potenţial pentru că nu a suferit de criză la fel ca alte ţări, are potenţialul de a merge pe plus, dar trebuie să trecem momentul de instabilitate politică pentru ca lumea să aibă o viziune mai clară asupra a ceea ce urmează să se întâmple”, a adăugat Moraru.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de retail din acest an, reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară spune că lansarea Palas Iaşi a „umplut” primul semestru, proiectele care urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului fiind de dimensiuni reduse, respectiv Auchan din Crângaşi şi Cora Braşov şi Constanţa.

În prezent sunt în construcţie proiecte de retail totalizând 140.000 metri pătraţi, o suprafaţă similară fiind în fază de proiectare.

Serviciile de închiriere de centre comerciale acoperã 80% din activitatea departamentului de retail al CBRE.

Compania are în exclusivitate proiectele Cora din Braşov şi Constanţa. În Constanţa, proiectul Coral, dezvoltat de retailerul belgian Cora, va avea 55.000 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, din care 23.000 metri pătraţi (hipermarketul Cora şi galeria comercială) vor fi finalizaţi în primăvara anului viitor. Centrul este preînchiriat 70%, potrivit CBRE. La Braşov, proiectul Cora este în faza de proiectare, iar lucrările ar putea începe la sfârşitul anului.

CBRE mai are co-exclusivitate pentru proiectele de retail deţinute de fondul britanic Argo Real Estate şi cele pe care dezvoltatorul portughez Sonae Sierra intenţionează să le construiască în România. În total, proiectele reprezentate de CBRE au circa 200.000 metri pătraţi.

Analizând evenimentele „mai puţin fericite” din piaţa de retail din ultimele luni, respectiv executarea silită a centrului comercial Liberty Center şi scoaterea la vânzare a magazinului Cocor, Moraru spune că nu este un moment bun pentru tranzacţii cu proprietăţi de reatil şi în acelaşi timp consideră că ambele au potenţialul de a funcţiona în continuare.

„Nu este cel mai bun moment de scoatere la vânzare a unui proiect de retail. Acţionarii Cocor au decis să facă un exit, nu erau presaţi de nimic. Cocor s-a poziţionat ca un mall de nişă şi ar trebui să mai aşteptăm să mai treacă un timp să vedem dacă nişa pe care au pornit este corectă. Nu poate fi un proiect de mass-market, pentru că este mic şi are o concurenţă puternică în zonă din partea Unirea”, a apreciat Moraru.

Ea spune că magazinul Cocor are multe atuuri, printre acestea apropierea de Centrul Istoric, parcarea şi panoul publicitar.

Cocor a fost scos la vânzare săptămâna trecută, preţul stabilit de acţionari fiind de 50 de milioane de euro, cu posibilitatea reducerii până la 50%.

În ceea ce priveşte Liberty Center, executat silit pentru o datorie de 61 de milioane de euro, Moraru spune că acesta a fost afectat de deschiderea mall-ului AFI Cotroceni.

„Este un proiect mic lovit de concurenţa cu AFI. Nu ne aşteptăm să fie executat atât de repede, eu cred în proiect. Cu un concept corect, adaptat la consumatorii din jur, poate funcţiona. În prezent, se conturează clar pe piaţă proiectele de mass-market, precum Băneasa sau AFI Controceni şi centrele comerciale de cartier, care se adresează oamenilor din cartierul lor, pe un anumit segment de preţ. Nu poţi avea lucruri foarte ieftine şi lucruri foarte scumpe în acelaşi loc, într-un proiect mic”, a explicat reprezentantul CBRE.

În opinia sa, există proiecte în România care ar trebui să se bazeze doar pe clienţii din imediata apropiere.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Camioanele UMB, parcate „la linie”, după o zi de lucru în weekend (Video)
Autostrada Transilvania: Camioanele UMB, parcate „la linie”, după o zi de lucru în weekend (Video)
Pasionații de infrastructură au postat duminică imagini cu lotul Zimbor - Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3), unde muncitorii UMB se aflau la datorie și în weekend. Ceea ce a......
CASS datorată de două ori, şi de firmă, şi de contribuabil pentru unele venituri extrasalariale din 2024. Estimarea CASS în declaraţia unică
CASS datorată de două ori, şi de firmă, şi de contribuabil pentru unele venituri extrasalariale din 2024. Estimarea ...
Suntem în al doilea an de aplicare a regulilor din Codul fiscal introduse prin OG 16/2022, potrivit cărora persoana fizică ...
Avans spectaculos pentru H&M în România: afacerile au crescut cu 35% în ultimul an
Avans spectaculos pentru H&M în România: afacerile au crescut cu 35% în ultimul an
H&M a înregistrat o creștere cu 35% a cifrei de afaceri anul trecut în România, potrivit datelor financiare raportate ...
Dan Dascăl, Director General, BT Asset Management: Nu excludem extinderea interesului și față de alte proiecte dezvoltate în țară, inclusiv de Scallier
Dan Dascăl, Director General, BT Asset Management: Nu excludem extinderea interesului și față de alte proiecte dezvoltate ...
Fondul Imobiliar de Investiții Alternative BT Property a achiziționat recent parcul de retail Funshop Park Turda de la ...