Volkswagen este victimă a spionajului industrial din partea partenerului chinez FAW

Partenerul chinez al Volkswagen (VW) în China, FAW, este suspectat că a utilizat fără autorizaţie brevete aparţinând constructorului auto german, potrivit cotidianului german Handelsblatt.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 14:45
Volkswagen este victimă a spionajului industrial din partea partenerului chinez FAW

Timp de mai multe luni, FAW, partenerul VW într-o companie mixtă, a procedat la un spionaj „sistematic şi planificat” pentru copierea motoarelor şi cutiilor de viteză ale grupului german, potrivit unor surse citate de Handelsblatt.

Compania chineză intenţiona să comercializeze un automobil echipat cu aceste componente în Rusia şi să concureze astfel modelele Volkswagen şi ale diviziei cehe Skoda.

„Este pur şi simplu o catastrofă”, a declarat un membru al conducerii VW.

Un purtător de cuvânt al VW a declarat că grupul va analiza intens problema, adăugând că VW a colaborat foarte bine în ultimii ani cu partenerul chinez FAW.

Până nu demult, constructorul german a constat doar că maşinile partenerului chinez seamănă mult cu cele ale VW, a relatat publicaţia.

La sfârşitul lui 2010 însă un prim caz a trezit suspiciunile VW, după ce FAW a fost suspectată de copierea planurilor unui motor care intră în componenţa automobilelor Polo şi Golf.

Directorul general al FAW, Xu Jianyi, s-a angajat să pună capăt acestor practici, argumentând că reproducerea planurilor motoarelor VW a fost o eroare individuală.

Handelsblatt a relatat că producătorul chinez a înfiinţat totuşi o uzină în China pentru copierea motoarelor, iar producţia a început deja.

La momentul respectiv, conducerea VW a decis să nu depună plângere împotriva partenerului său, pentru a nu-şi fragiliza prezenţa pe piaţa chineză.

FAW şi VW sunt aliaţi din 1991 prin intermediul unei companii mixte care deţine uzine la Changchun şi Dalian, în nord-estul Chinei, şi la Chengdu, în centru.

În luna aprilie, cele două părţi au decis să îşi prelungească parteneriatul cu 25 de ani.

În 2011, Volkswagen a vândut 2,26 milioane de maşini în China, care a devenit principala sa piaţă de export.

Grupul german mai deţine o altă companie mixtă în China, mai veche, cu constructorul chinez SAIC.

Te-ar mai putea interesa și
SUA au evacuat 17 medici americani din Fâșia Gaza
SUA au evacuat 17 medici americani din Fâșia Gaza
Statele Unite au anunţat vineri că au evacuat 17 medici americani care se găseau blocaţi în Fâşia Gaza de când armata israeliană a preluat controlul asupra punctului de trecere Rafah de la......
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Apple și Samsung au dominat clasamentul celor mai vândute smartphone-uri din primul trimestru al anului 2024, ocupând ...
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul ...
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...