Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj de doar 3 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,45% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă apatică, în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile au cumulat doar 3 milioane lei.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 11:29
Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj de doar 3 milioane lei

Piaţa a debutat în scădere nesemnificativă, iar în prima parte a zilei cotaţiile au fluctuat între creşteri uşoare şi scăderi în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni.

La ora 13:05, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,5%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,32% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În scădere uşoară, cu 0,37%, era şi indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,8% sub închiderea zilei precedente.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de numai 3 milioane lei (680.000 de euro), valoare cu 19% sub lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 3,7 milioane lei (826.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,5 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,48%, la 0,516 lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate miercuri dimineaţă de OMV Petrom (SNP), astfel că preţul a scăzut foarte uşor în deschidere, cu 0,13%. Ulterior, scăderea s-a dus la 0,85%, preţul ajungând la 0,3827 lei. Aceste titluri au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 600.000 de lei.

OMV Petrom a avut în primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, după ce în al doilea trimestru câştigul a scăzut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 milioane euro), iar vânzările au urcat în primele şase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

Înaintea deschiderii şedinţei bursiere, BVB a decis să oprească acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare pentru „menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi”, fiind aşteptat un anunţ privind privatizarea companiei. Până la mijlocul zilei, Oltchim nu a transmis niciun comunicat către Bursă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, fiind influenţate pe de o parte de unele rezultate financiare sub estimări prezentate de mai multe companii pentru al doilea trimestru, dar şi de revizuirea în jos a estimărilor privind creşterea economică şi inflaţia din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...