Producţia industrială a crescut în primul semestru cu 0,2%

Producţia industrială a crescut în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,2%, respectiv cu 0,9%, a anunţat vineri INS.
Economica.net - vin, 10 aug. 2012, 07:20
Producţia industrială a crescut în primul semestru cu 0,2%

Evoluţia producţiei industriale ca serie brută a fost influenţată de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 7,7%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 1,3%, respectiv cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (3,8%), în industria energetică (3,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,8%), în timp ce scăderi au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare (4,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (0,7%).

Evoluţia producţiei industriale ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,6%) şi de industria prelucrătoare (0,1%).

În luna iunie, faţă de mai, producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 5,7%, influenţată de scăderea industriei prelucrătoare (6%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,1%). Industria extractivă a crescut cu 3,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de capital (8,3%), industria energetică (6,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (6,5%), industria bunurilor de uz curent (5,2%) şi industria bunurilor intermediare (2,7%).

Ca serie ajustată, indicatorul a scăzut cu 0,4% faţă de luna precedentă.

Faţă de iunie 2011 producţia industrială a scăzut cu 1,4% ca serie brută, dar ajustată a avansat cu acelaşi procent.

Te-ar mai putea interesa și
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării, parte a strategiei de extindere a retailerului....
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit ...
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale ...
Într-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat în ce măsură femeile și bărbații acceptă utilizarea ...
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
La 31 martie 2024, Telekom Romania Mobile a înregistrat venituri totale de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% față ...