Decizie istorică: Dispare marca de pe pachetul de ţigări. Apar imagini dure

Curtea Supremă a Australiei a respins apelul marilor productăori de ţigarete împotriva legii care obligă la standardizarea pachetelor de ţigări. Acestea trebuie să fie de culoare maro, să nu aibă niciun logo distinctiv, să conţină texte de avertizare asupra efectelor fumatului şi imagini cu afecţiunile cauzate de acest viciu. Numele mărcii de ţigări trebuie să fie scris într-un format standard, cu litere mici.
Economica.net - mie, 15 aug. 2012, 10:45
Decizie istorică: Dispare marca de pe pachetul de ţigări. Apar imagini dure

Apelul respins de Înalta Curte al Phillip Morris International, British American Tobacco şi Imperial Tobacco, unii dintre cei mai mari producători de ţigarete din lume, înseamnă că legea care obligă la standardizarea pachetului de ţigări este tot mai aproape să intre în vigoare în decembrie 2012, potrivit The Telegraph.

Autoritățile de la Canberra speră că noile pachete, cu imagini dure cu efectele fumatului şi de culoare neatractivă, vor scădea numărul de fumători tineri şi că mai puţini oameni se vor apuca de fumat. Asta ar trebui să ducă la o scădere a numărului de afecţiuni cauzate de fumat şi, implicit, la cheltuieli mai mici pentru sănătate.

De cealaltă parte, producătorii susţin că noile pachete le vor tăia din profituri, că legislaţia încalcă proprietatea intelectuală, fără ca o justă compensaţie să existe, şi că nu va face decât să crească contrabanda cu ţigări şi numărul contrafacerilor. Citeste si: S-au ieftinit ţigările Pall Mall

Philip Morris mai are şi alte căi de atac. Producătorul a schimbat proprietarul afacerii din Australia de la o companie din Elveţia la una din Hong-Kong pentru a beneficia de un acord bilateral semnat în 1993 între insulari şi regiunea administrativă specială chineză. Sub litera acestui acord Philip Morris va acţiona în instanţă statul australian şi a depus şi o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Branding-ul pachetului de ţigarete este una dintre puţinele forme de publicitate la care producătorii de tutun mai au acces. Aceştia se tem că decizia din Australia va crea un procedent la nivel mondial. Uniunea Europeană a lansat spre consultare în 2010 un draft de lege care propune, printre altele, ca pachetele să devină standard, fără logo.

Fumatul, puternic taxat de către stat

Statul ia cea mai mare parte din preţul unui pachet de ţigări, aproximativ 80% în România. Doar din acciză statul român a încasat în 2011 1,53 miliarde de euro, şi 5,2 miliarde de euro în intervalul 2008-2011. Potrivit ZF, estimările arată că statul cheltuieşte anual 700 de milioane de euro pentru tratamentul bolilor asociate fumatului.

În Australia, în bugetul pe 2011-2012 sunt aşteptate venituri de 5,8 miliarde de dolari australieni din acciza pe tutun. În Germania, statul a luat din accize în 2011 peste 12 miliarde de euro, iar în Marea Britanie a adunat 10 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...