Grupul de activişti chinezi a călătorit cu un vas din Hong Kong până la un grup de insule controlate de Japonia dar revendicate de China şi Taiwan. Iniţial poliţia japoneză a arestat cinci militanţi chinezi debarcaţi pe o insulă din disputatul arhipelag Senkaku, în Marea Chinei Orientale, cunoscute sub denumirea Diaoyu în chineză. Ulterior paza de coastă japoneză a arestat alţi nouă activişti.
‘Vrem ca lumea să ştie că istoric acesta este teritoriul Chinei şi că populaţia chineză are dreptul de a merge să pescuiască şi să viziteze aceste insule’, a declarat purtătorul de cuvânt a activiştilor, David Ko. ‘Japonezii nu au dreptul să ne oprească’, a adăugat David Ko.
Administrate de Japonia dar revendicate de China şi Taiwan, aceste teritorii nelocuite sunt înconjurate de ape bogate în peşte, iar pe fundul mării ar putea exista importante zăcăminte de hidrocarburi.
Secretarul guvernului japonez Osamu Fujimura a declarat că atât din punct de vedere istoric cât şi din punct de vedere al dreptului internaţional Japonia deţine aceste insule şi nu există semne de întrebare cu privire la suveranitate.
Tot miercuri, un grup de activişti sud-coreeni a ajuns la un alt set de insule disputate, controlate însă de Coreea de Sud în semn de protest faţă de solicitările teritoriale ale Japoniei. Săptămâna treucută preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a vizitat şi ele insulele disputate din Marea Japoniei, denumite Takeshima în japoneză şi Dokdo în coreeană. Vizita preşedintelui este văzută de analişti ca o încercare de a profita de sentimentele anti-japoneze înainte de alegerile care vor avea loc la finele acestui an.
15 august 1945 este data la care Japonia a capitulat în cel de al doilea război mondial. Aniversarea acestui eveniment relansează vechi dispute teritoriale precum şi memoria ocupaţiei japoneze în multe state vecine. Deşi în mod obişnuit Japonia îşi cere scuze pentru acţiunile sale din timpul războiului, politicienii niponi provoacă critici în ţările vecine atunci când vizitează templul shintoist Yasukuni, un memorial dedicat japonezilor care au murit în cel de al doilea război mondial, inclusiv criminalilor de război.
Mai mulţi parlamentari japonezi, inclusiv doi miniştri, au vizitat miercuri acest templu. În schimb, la o ceremonie organizată la Tokyo, premierul nipon Yoshihiko Noda a cerut scuze victimelor atrocităţilor japoneze şi a promis că Japonia nu va repeta aceleaşi greşeli.