Fondurile de investiţii străine au peste 50% din Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea în luna august, achiziţiile nete însumând 0,82% din FP, astfel că participaţia cumulată a acestora a crescut la 50,64%.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 07:33
Fondurile de investiţii străine au peste 50% din Fondul Proprietatea

La finalul lunii iulie, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 49,82% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Participaţiile investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut însă uşor, de la 9,71% la 9,34% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a continuat să coboare, la 6,42%, de la 6,49% în iulie.

Acţionarii persoane fizice române au ales, de asemenea, să-şi vândă din deţineri, pachetul total coborând la 29,18%, de la 29,57% luna precedentă.

Fondul Proprietatea controla 1,74% din acţiunile proprii, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate, iar Ministerul Finanţelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect circa 14% din acţiuni, şi City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,47%, la 0,532 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7, 33 miliarde lei (1,63 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate din Balcanii de Vest, în contextul marcării a 20 de ani de la valul de......
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
Retailerul online eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat îngrijirii personale. Hair & Make-up Shop cuprinde peste 80.000 ...