Sabotaj la Dacia? Japonezii scot maşina de 3.000 de dolari

Producătorul auto nipon Nissan, la care Renault deţine o participaţie de 43,4%, intenţionează să relanseze marca Datsun, iar compania speră să stabilească noi minime în privinţa preţului, oferind cel mai ieftin model la circa 3.000 până la 5.000 de dolari, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 08:00
Sabotaj la Dacia? Japonezii scot maşina de 3.000 de dolari

Cel mai mic preţ este la aproape o treime faţă de cel mai ieftin model al Nissan din acest moment, Tsuru, vândut în Mexic pentru 8.000 de dolari.

Nissan are în plan să ofere şase modele Datsun, aşteptate pentru începutul anului 2014, la preţuri care nu vor fi depăşite decât de câţiva producători specializaţi în modele mici din China şi India, a declarat şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.

Marile companii auto nu au reuşit încă să dezvolte strategii care să le permită să acceseze profitabil cel mai de jos segment al pieţelor emergente, chiar dacă aceste ţări formează, deja, jumătate din piaţa auto mondială.

Strategia pe ansamblu a Nissan şi alegerea Datsun pentru modelele foarte ieftine au înfruntat o anumită opoziţie în cadrul companiei şi va produce îngrijorare unor analişti şi iubitorilor de maşini, notează Wall Street Journal (WSJ). În zilele sale de glorie, Datsun era un brand mai ieftin, dar preţuit pentru designul elegant şi inovaţii. Pentru a putea aduce preţul la 3.000 de dolari pentru cel mai ieftin model, obiectiv despre care şi oficialii Nissan afirmă că va fi dificil de atins, compania va trebui să renunţe la caracteristici care sunt de mult timp standard în SUA, însă nu şi pe pieţele emergente, de la transmisie automată la set complet de airbaguri.

Planurile Nissan nu vor fi uşor de îndeplinit, admit persoane din cadrul Nissan, cel puţin nu într-un mod care să asigure şi profit. În afara autovehiculelor speciale, precum modelul de mici dimensiuni produse de Suzuki în India, alţi producători auto s-au ţinut departe de segmentul foarte ieftin al pieţelor emergente.

Această parte a pieţei rămâne rezervată maşinilor cu preţuri sub 5.000 de dolari, cu marje de profit extrem de reduse, precum modelul chinezesc QQ al Chery, Maruti 800 produs de Suzuki pentru piaţa din India şi Nano al companiei Tata Motors.

Renaşterea Datsun ca brand foarte ieftin a început după ce producătorul indian Tata Motors a anunţat planuri de a construi o maşină sub 3.000 de dolari. Ghosn a fost uimit de anunţ, întrucât până atunci i s-a spus că o maşină nu poate fi construită pentru mai puţin de circa 6.000 de dolari, notează WSJ. Şeful Nissan a cerut unei echipe de specialişti, Nissan Exploratory Team, să caute modalităţi de a construi o maşină ieftină mai bună.

Grupul a lansat un proiect secret numit „Maşina de 3.000 de dolari” în 2007 şi a ales India pentru studii despre ce vor cumpărătorii şi, mai ales, la ce se poate renunţa pentru a face maşina mai ieftină. Doi ani mai târziu, Tata Motors a lansat Nano, însă vânzările au fost dezamăgitoare, fiind puse pe seama unei campanii de marketing greşite.

„Tăticul” gamei Dacia se ocupă de proiect

Presa de specialitate scria acum 2 luni că de dezvoltarea proiectului se ocupă Gerard Detourbet, specialistul low-cost al francezilor care s-a ocupat de toată gama Dacia. Maşina va ieşi pe piaţă în 2014. Tot atunci este anunţată lansarea celui mai mic model Dacia.

Hatchback?

Maşina de 3.000 de dolari ar putea fi un hatchback. Conform presei din India, care a scris despre acest proiect în luna august, maşina va avea un motor de 800 centimetri cubi şi va fi comercializată pentru început în India. Automobilul va fi comercializat ulterior la nivel global.

Hatchbackul low-cost va concura cu Maruti Suzuki Alto, Hyundai Eon (India), Chevrolet Spark şi chiar Tata Nano, cea mai ieftină maşină din lume. De asemenea, automobilul ar putea avea dotări diferite şi bineinţeles preţuri diferite în funcţie de pieţele unde este comercializată.

Datsun vs. Dacia Towny

Conform presei de specialitate din Franţa, Dacia pregăteşte cel mai mic model al gamei care se va numi probabil Towny sau Citadine, iar acest model ar putea fi un derivat al maşinii dezvoltate în India. Preţul speculat de francezi s-ar situa în jurul a 5.000 de euro. Pe pieţele emergente, în special în India, preţul ar putea fi mult mai mic.

Datsun va deveni submarcă Nissan aşa cum este Dacia pentru Renault. Noile automobile vor face parte din Planul 88 al niponilor de a lansa un model noul la fiecare 6 luni, timp de 6 ani. Anul trecut au existat chiar speculaţii că noile modele Datsun ar putea fi comercializate sub brandul Dacia pe anumite pieţe.

Modelele Dacia sunt comercializate în Rusia şi America de Sud sub brandul Renault. În India, producătorul autohton Mahindra comercializează modelul Verito, o versiune a Loganului. Indienii au cumpărat licenţa de producere a modelului Logan de la Renault, iar francezii au rămas doar furnizori ai motoarelor.

Istoria numelui Datsun

În 1931, compania DAT Motorcar a scos un model de dimensiuni reduse pe care la denumit Datson (din engleză: fiul lui DAT). În 1933, după ce Nissan a preluat compania DAT Motorcar, numele a fost schimbat în Datsun pe motiv că „son” înseamnă „pierdere” în japoneză. Datsun (DAT, sun-soare, Dattosan în japoneză) a fost un omagiu adus soarelui de pe steagul Japoniei.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...