Bursa a stagnat, pe un rulaj redus şi salvat de acţiunile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă apatică şi unde cotaţiile au oscilat foarte uşor în jurul nivelurilor de marţi, iar tranzacţiile mai mari cu acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondul Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din rulajul de 13,8 milioane lei.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 14:21
Bursa a stagnat, pe un rulaj redus şi salvat de acţiunile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea

Piaţa a debutat în scădere cu 0,16%, pentru ca în următoarele 30 de minute să revină pe creştere uşoară. Totuşi, recuperarea a fost fragilă şi de scurtă durată, astfel că în jurul orei 11:30, piaţa s-a întors pe scădere foarte uşoară.

Totodată, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

„Deocamdată ar trebui să fim foarte fericiţi că nu sunt volume, deoarece la ce scăderi au fost afară în ultimele şedinţe putea fi şi mai rău pe plan local. Este clar, din păcate, că noi nu prea mai suntem pe harta investitorilor. Toată lumea aşteaptă deznodământul alegerilor din SUA, China, şi în particular în România sunt aşteptate alegerile din decembrie. Dacă ne uităm la ce nivel sunt bursele mature, care s-au apropiat destul de mult de maximele din 2007, noi suntem la ani lumină de ceea ce era bursa de la Bucureşti în 2007 atât din punct de vedere al preţurilor, cât şi al volumelor. În acelaşi timp, se vede că toate scandalurile politice şi bursiere au afectat şi piaţa locală de capital”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,62% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,22%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,8 milioane lei (3 milioane euro), valoare similară rulajului de marţi.

Titlurile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,2 milioane de lei şi, respectiv, de 2,4 milioane de lei. Astfel, cele două acţiuni au asigurat 48% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Transilvania a fost realizată la 0,604 lei, preţ cu 0,83% peste nivelul de marţi, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,19%, la 0,526 lei.

„La Fondul Proprietatea se pare că există nişte cumpărători foarte disciplinaţi care cumpără constant acţiunile disponibile din piaţă. În cazul SIF Transilvania, investitorii speră la un dividend consistent la fel ca şi cel din profitul de anul trecut, dacă se va menţine rata de distribuire, chiar dacă pe termen lung acest lucru înseamnă decapitalizarea companiei şi lipsa unor venituri viitoare. Dar, probabil că aceasta este strategia conducerii SIF Transilvania de remunerare a acţionarilor şi posibil o păstrare a actualei conducerii şi după alegerile din primăvara anului viitor”, a afirmat Tod.

Brokerul crede că piaţa ar putea fi animată uşor în preajma perioadei de publicare a rezultatelor financiare trimestriale înregistrate de companiile de la BVB, mai ales pentru că majoritatea raportărilor vor începe după alegerile din SUA de la începutul lunii noiembrie.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost transferate titluri de stat în valoare cumulată de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

În acelaşi timp, pe segmentul destinat produselor structurate investitorii au tranzacţionat derivate de 3,6 milioane lei (796.000 de euro), aproape un sfert din rulajul de pe segmentul de acţiuni. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 93.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de marţi, de 279.000 de lei.

Titlurile firmei Electroprecizia Săcele (ELZY) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 23.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 4%, la 3,6 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.