Ponta: Dacă Băsescu vine cu 47 de miliarde de euro, îl lăudăm, dacă obţine mai puţin, îl criticăm

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că dacă preşedintele Traian Băsescu va obţine alocări pentru România de 47 de miliarde de euro în următorul cadru financiar multianual european va fi lăudat, iar dacă obţine o sumă mai mică va fi criticat, dar nu riscă o nouă suspendare în cazul în care nu respectă prevederile din memorandumul Guvernului pe tema bugetului Uniunii Europene.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 20:26
Ponta: Dacă Băsescu vine cu 47 de miliarde de euro, îl lăudăm, dacă obţine mai puţin, îl criticăm

„Dacă preşedintele ţine sau nu cont de poziţia Guvernului, de poziţia Parlamentului, este propria sa răspundere politică. (…) Preşedintele o să facă ce crede domnia sa că-i mai bine, însă era important ca Guvernul şi Parlamentul să aibă o poziţie oficială. După aceea, preşedintele ar fi putut spune ‘nu mi-a spus nimeni ce părere are, nu mă criticaţi’. Dacă vine cu 47 de miliarde de euro, aşa cum e propunerea Comisiei Europene, o să-l lăudăm, dacă vine cu mai puţin, o să-l criticăm. E normal”, a afirmat Victor Ponta, la postul România TV.

El a precizat că memorandumul transmis preşedintelui este un document de lucru, care reflectă poziţia oficială a Guvernului şi cuprinde date confidenţiale vizând elemente din negocierile cu Grupul „Prietenii coeziunii” sau cu alte state, precum şi eventuale efecte asupra economiei, calculate în funcţie de diverse variante de alocări.

„Până la urmă preşedintele îşi asumă responsabilitatea şi îşi spune poziţia în cadrul Consiliului, însă, din cei 27 de participanţi la Consiliu, 25 fiind prim-miniştri, cam toţi prezintă în faţa Parlamentului elementele principale şi îşi iau un mandat de principiu. (…) Până la urmă preşedintele răspunde politic pentru modul în care îşi exercită atribuţiile”, a spus Ponta.

Premierul a menţionat că speculaţiile potrivit cărora dacă şeful statului nu va respecta recomandările din memorandum riscă o nouă suspendare constituie „o interpretare exagerată”.

El a punctat că, dincolo de suma care îi va fi alocată României, ţara noastră risca să fie dezavantajată de o serie de condiţii.

„Prima condiţie era acel faimos paragraf 45, introdus de /preşedintele Consiliului European/ Herman van Rompuy strict pentru România, şi anume să primim mai puţini bani dacă până în 2011 gradul de absorbţie era sub 10% şi alte prevederi legate de cofinanţare, de TVA, lucruri aparent tehnice, dar care ne-ar împiedica să absorbim şi o sumă mai mică de 47 de miliarde de euro, pe care eventual o să-i obţinem”, a explicat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a primit miercuri, în timpul deplasării spre Bruxelles, memorandumul adoptat de Guvern referitor la participarea României la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014 – 2020.

Premierul Victor Ponta a afirmat săptămâna trecută că propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, vizând reducerea alocărilor pentru Politica Agricolă Comună şi politica de coeziune este inacceptabilă pentru România, ţara noastră opunându-se cu fermitate şi fiind gata să uziteze de dreptul de veto. Poziţia sa privind utilizarea dreptului de veto a fost contestată de preşedintele Traian Băsescu, acesta precizând că ar utiliza veto-ul doar dacă s-ar încălca Tratatul privind funcţionarea UE.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...