Băsescu: Nu poţi vorbi de un nou acord cu FMI când ai deficienţe pe finalizarea celui existent

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că încheierea unui nou acord cu FMI depinde de cât de repede va face Guvernul reformele structurale legate de companiile de stat, care au rămas "consistent în urmă".
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 19:20
Băsescu: Nu poţi vorbi de un nou acord cu FMI când ai deficienţe pe finalizarea celui existent

„Aş vrea să rămânem în continuare în Acord cu FMI şi cu CE, pentru că am rămas consistent în urmă cu reformele structurale legate de companiile de stat. Deci, de asta aş vrea”, a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări.

„Eu cred că Guvernul trebuie să le facă (reformele – n.r.)”, a mai spus preşedintele.

Întrebat când va fi încheiat un nou acord, Traian Băsescu a răspuns: „Greu de spus, depinde de cât de repede le face Guvernul, pentru că nu poţi să vorbeşti de un nou acord când ai deficienţe pe finalizarea acestui acord”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, că „şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc”, spunând că peste tot la conducerea companiilor de stat sunt „numai politruci” şi dând exemplele Portului Constanţa, Conpet şi Romgaz, unde s-ar fi făcut numiri politice.

„Trebuie să fim serioşi, avem un angajament cu Fondul Monetar Internaţional, un angajament pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare. Un angajament pe care nu l-a respectat Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu şi pe care nu îl respectă nici Guvernul Ponta. Acest angajament se referă la managementul privat. Am făcut o mică cercetare şi am constatat că şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut Guvernul Boc, adică peste tot, numai politruci”, a susţinut Băsescu.

Şeful statului a precizat că a discutat această problemă şi cu FMI, fostul responsabil Jeffrey Franks putând să confirme că solicitarea sa expresă a fost de a introduce managementul profesionist la societăţile de stat.

„Atât timp cât vom menţine management politizat, toate societăţile de stat vor fi căpuşate. A început să iasă ceva la suprafaţă legat de Oltchim. N-aş vrea să ne imaginăm ce e la Căile Ferate, ce-i la Portul Constanţa, ce-i la Transgaz, ce-i la Romgaz, ce-i la Compet, ce-i la Oil Terminal şi aşa mai departe. N-aş vrea să ne imaginăm că ne-am stricat părerea despre noi”, a adăugat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Porr Construct a săpat 1.095 de metri din 2.700 (circa 40%) la primul tunel veritabil de autostradă din România, în vreme ce lucrările pe toată secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea ...
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Un centru comercial din Varşovia a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu masiv izbucnit sâmbătă noaptea, ...
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în special.
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în ...
”Au spus-o și ceilalți șefi ai UniCredit, avem interese mari de creștere a băncii în regiunea Europei Centrale și ...