Cât costă mâncarea la poarta fermei. Şi cu cât ajunge în magazine

În magazine, produsele alimentare de bază pot ajunge cu până la 50% mai scumpe comparativ cu preţul de la poarta fermei. Pe parcurs intervin costuri importante pentru procesare, transport, ambalare dar şi adaosurile comerciale ale magazinelor. ECONOMICA.NET vă spune ce preţuri au spre final de an produsele alimentare luate de la producător. 
Alina Stanciu - sâm, 15 dec. 2012, 10:35
Cât costă mâncarea la poarta fermei. Şi cu cât ajunge în magazine

În magazine sau pieţe alimentele de bază au preţuri diferite, în funcţie de mai mulţi factori, printre care procesatorul şi retailerul de unde este achiziţionat. ECONOMICA.NET vă spune care sunt preţurile cu care produsele pleacă de la poarta fermei, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, un kilogram de cartof de toamnă se vindea în trimestrul trei al anului la fermier cu un preţ mediu la nivel naţional  de 0,77 de lei pe kilogram. Pe regiuni, cel mai scump s-au vândut cartofii în zona sud-vest-Oltenia -1,22 lei, în timp ce în nord-vest costul unui kilogram a fost de numai 0,55 de lei. În magazine, costul unui kilogram de cartofi pleacă de la 1,6-1,7 lei. 

Tomatele aveau un preţ mediu de 2,86 de lei kilogramul cu variaţii între 0,26 lei în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 5,53 de lei în regiunea Nord-Est, iar castraveţii costau în medie 1,18 lei kilogramul, cel mai scump fiind în Sud -Muntenia-1,38 de lei kilogramul. Locuitorii din regiunea nord-Est puteau să îşi achiziţioneze un kilogram de castraveţi, dacă îl luau direct de la producător cu 0,8 lei. În magazine, un kilogram de roşii se vinde acum cu aproximativ 5-5,5 lei.

Fasolea păstăi avea la producător un preţ mediu de 0,75 de lei, iar ardeiul capia costa între 1,87 de lei kilogramul în Sud Vest -Oltenia şi 1,97 la Bucureşti. În magazine, preţul este de 6 lei. Pentru ardeiul gras, costul mediu ajungea în trimestrul trei al anului la 1,81 de lei kilogramul, în timp ce gogoşarii costau în medie între 1,55 de lei în Sud-Muntenia şi 2,1 în Sud-Vest Oltenia.

Un litru de lapte proaspăt de vacă pleacă de la poarta fermei cu 1,04 lei în medie, cel mai scump fiind în vcentrul ţării-1,2 lei. În schimb, în zona Sud Vest Oltenia litrul de lapte era „cotat” la 0,71 de lei pe litru. la raft, un litru de lapte pasteurizat ajunge la peste 4 lei litrul.

Pentru laptele proaspăt de oaie preţul mediu la nivel de ţară este de 1,86 de lei, dar ajunge la 2,1 lei în regiunea Nord-Vest.

Dacă îl luaţi direct de la producător, costul unui ou este de numai 0,37 de lei, în medie, cel mai costisitor fiind în centrul ţării unde ajunge la 0,43 lei. Un nou poate fi achiziţionat însă şi cu 0,3 lei, dacă este luat din Muntenia. În magazine, preţul unui ou pleacă de la aproximativ 0,7 lei. 

Diferenţele de preţ apar ca urmare a costurilor care se adaugă pe traseul producător-raft, printre care costurile de procesare, de ambalare, transport precum şi adaosurile comerciale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...