Liderii europeni salută activitatea lui Mario Monti

Liderii Uniunii Europene, care s-au reunit luni cu ocazia acordării Premiului Nobel pentru Pace, au salutat, la Oslo, activitatea premierului italian Mario Monti, care şi-a anunţat demisia iminentă, după ce a pierdut susţinerea lui Silvio Berlusconi, relatează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 17:38
Liderii europeni salută activitatea lui Mario Monti

„Mario Monti a făcut o muncă foarte bună în calitate de premier”, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, în timpul unui interviu acordat pentru câţiva jurnalişti chiar înainte de ceremonia de acordare a premiului.

„El a refăcut încrederea faţă de Italia (…) şi, de asemenea, a fost de ajutor pentru menţinerea stabilităţii în zona euro”, a adăugat el.

Italia se pregăteşte de alegeri anticipate, după ce fostul şef al Guvernului, Silvio Berlusconi, a anunţat că se va prezenta la alegerile legislative prevăzute la începutul anului 2013, în timp ce Mario Monti şi-a anunţat demisia iminentă, din cauza faptului că Parlamentul a adoptat Legea finanţelor.

Oricum, eventuale alegeri legislative vor avea loc la o dată apropiată de cea a scrutinului prevăzut în martie 2013, a precizat Van Rompuy.

Şi preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a spus că regretă plecarea lui Monti. „Îmi pare foarte rău că Monti nu poate să meargă până la capăt”, a declarat el, precizând că este „destul de preocupat” cu privire la stabilitatea politică a Italiei.

„Este uşor de înţeles că nu sunt entuziasmat să-l susţin pe Berlusconi”, a spus el în timpul unui interviu, în limba franceză, pentru AFP.

În 2003, Berlusconi, pe atunci premier, a spus despre Schulz că va fi „perfect” în funcţia de „kapo”, nume dat prizonierilor însărcinaţi să încadreze alţi prizonieri în taberele de concentrare naziste.

Decernat Uniunii Europene pentru rolul pe care l-a jucat în transformarea „unui continent în război într-un continent al păcii”, Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat lui Van Rompuy, Schulz şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul unei ceremonii organizate la primăria oraşului Oslo, care a început la ora 12.00 GMT (14.00, ora României).

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...