Ponta: În acest an vom cheltui mai mult decât producem. Fiecare va fi mai dator cu 150 de euro

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Palatul Victoria, în conferinţa de presă în care prezintă "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani, că "în acest an vom cheltui mai mult decât producem" şi că, la sfârşitul anului, "fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro".
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 16:35
Ponta: În acest an vom cheltui mai mult decât producem. Fiecare va fi mai dator cu 150 de euro

Guvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 132,6 miliarde de euro. PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un curs valutar de 4,5 lei/euro. Din datele prezentate, joi, de Guvern rezultă pentru acest an o ţintă de deficit bugetar de 2,15% din PIB.

În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană). Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la „Starea naţiunii din punct de vedere bugetar”. Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă.

Datoria pentru fiecare cetăţean este de 2.500 de euro, se arată în documentul Guvernului. „În ultimii patru ani, datoria României a crescut. Acum patru ani, datoria României era de 19% din PIB (28 miliarde euro) echivalentul a 1.400 euro datorie pentru fiecare cetăţean”, a indicat Executivul.

Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană – acestea vor refinanţate.

România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document.

Împrumutăm 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă pentru finanţarea deficitului

România va împrumuta 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă în 2013 pentru finanţarea deficitului bugetar, potrivit datelor prezentate de premierul Victor Ponta.

Deficitul bugetar este programat la trei miliarde euro, veniturile bugetare sunt de 46 miliarde euro, iar cheltuielile bugetare de 49 miliarde euro.

Cele mai mari alocări bugetare în 2013

Asistenţa socială, sănătatea şi transporturile sunt domeniile care vor beneficia în 2013 de cele mai mari alocări bugetare, cumulând 27,6 miliarde euro din totalul cheltuielilor bugetare, de 49 miliarde euro.

Pentru asigurări şi asistenţă socială, suma prevăzută în buget este de 16,5 miliarde euro, pentru sănătate – 6,2 miliarde euro, iar pentru transporturi – 4,9 miliarde euro.

Alocările bugetare pentru educaţie şi cercetare se ridică la patru miliarde euro, pentru agricultură şi dezvoltare rurală – 3,8 miliarde euro, pentru ordine publică şi siguranţă naţională – 2,7 miliarde euro, pentru administraţie – două miliarde euro, pentru locuinţe, servicii, dezvoltare publică – 1,5 miliarde euro, apărare – un miliard euro, protecţia mediului – un miliard euro.

Pe primul loc în UE la reducerea deficitului bugetar

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la reducerea deficitului bugetar, acesta fiind diminuat cu 2,5 miliarde de euro, mai spus Ponta.

„Pentru prima dată după 2007 ne-am încadrat într-o limită de deficit de 3% din PIB, creându-se premisele de ieşire a României din procedura de deficit excesiv”, a spus Ponta.

Stabilitatea politică a ajutat şi la stabilizarea cursului leu-euro, mai mic pe 10 ianuarie 2013 decât în aprilie 2012, a arătat premierul.

„Cred că stabilitatea şi predictibilitatea din 2013 ne vor ajuta să păstrăm şi acest indicator în limitele propuse”, a susţinut Ponta.

El a afirmat că, în 2012, Guvernul nu a mai accesat niciun euro de la FMI sau Comisia Europeană din cadrul acordului preventiv, pentru că statul s-a împrumutat de pe pieţele private la costuri din ce în ce mai mici.

Ar fi neserios să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii

Anul 2013 nu permite noi creşteri ale salariilor bugetarilor sau ale pensiilor, a afirmat premierul Victor Ponta.

„Vom continua păstrarea măsurilor de reparare a inechităţilor sociale. Mă refer la faptul că avem alocaţi banii pentru salarii şi pentru pensii. În acelaşi timp vreau să spun adevărul: anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastră să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii”, a declarat Ponta, la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că personalul bugetar este alocat pe criterii care nu mai corespund realităţii. Astfel, domenii precum sănătatea se confruntă cu o deficienţă a angajaţilor, în timp ce în alte sfere sunt prea mulţi.

În acest sens, este necesară o reformare a distribuirii personalului bugetar, a subliniat Ponta, arătând că există o inechitate şi în plata salariilor bugetarilor.

Ponta: În majoritatea ministerelor numărul de angajaţi va fi redus cu 5-10%

Numărul de angajaţi va fi redus cu 5 – 10% în majoritatea ministerelor, a declarat Ponta.

„De la numărul de consilieri vom trece, până pe 31 martie, la reducerile în aparatul central, atât ale funcţiilor de conducere cât şi ale numărului de angajaţi. Nu există în nicio structură a aparatului central, guvernamental, un singur post suplimentar aprobat. Dimpotrivă, deja, după primele hotărâri de Guvern privind reorganizarea ministerelor, în majoritatea ministerelor există o reducere între 5%- 8%- 10% a numărului de personal”, a spus Ponta.


Te-ar mai putea interesa și
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu,......
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Un report cumulat care depăşeşte 9,46 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro) este în joc la extragerea Noroc de ...
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică ...