Excepţie de la Guvern pentru 2013: Autorităţile locale vor închiria şi folosi maşini în leasing

Autorităţile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, să închirieze sau să folosească maşini în leasing operaţional, prin excepţie de la interdicţia aplicată din 2009 pentru toate instituţiile publice, cu argumentul că lipsa autoturismelor generează blocaje în activitate.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 12:36
Excepţie de la Guvern pentru 2013: Autorităţile locale vor închiria şi folosi maşini în leasing

Acceptul pentru astfel de achiziţii va fi acordat de Guvern prin ordonanţă iniţiată de ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

Autorităţilor şi instituţiilor publice li s-a interzis în 2009 să achiziţioneze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare, achiziţiile pentru realizarea proiectelor finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări şi autoturismele cumpărate în cadrul Programului „Rabla”.

Interdicţia a fost prelungită succesiv în ultimii ani.

„OU 34/2009 instituie interdicţia, pentru autorităţile administraţiei publice locale, de a achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme. Având în vedere faptul că, din 2009 până în prezent, autorităţilor locale le-a fost opozabilă prevederea, acestea întâmpină greutăţi în desfăşurarea activităţii curente. O mare parte a activităţilor de la nivelul autorităţilor executive, precum cele din domeniul autorităţii tutelare, asistenţei sociale, patrimoniului, cadastrului, urbanismului, gospodăririi comunale, presupun deplasări pe raza unităţii administrativ teritoriale, iar lipsa autoturismelor în dotare îngreunează realizarea atribuţiilor, produce blocaje şi are impact asupra satisfacerii interesului cetăţenilor”, este argumentul prezentat în ordonanţă.

În consecinţă, bazându-se pe faptul că Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domeniul finanţelor publice şi economiei, cu „posibilitatea de reglementare a unor măsuri financiar-fiscale”, Guvernul va institui, pentru anul 2013, o excepţie în favoarea autorităţilor locale, cărora le va permite să încheie contracte de leasing operaţional sau de închiriere pentru autoturisme.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că instituţiile publice pot cumpăra maşini care să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că decizia Guvernului de a cumpăra maşini, cu o valoare de până în 18.000 de euro, este „una din măsurile neinspirate” pe final de an, apreciind că, dacă au rămas bani necheltuiţi, ar fi putut fi folosiţi la plata facturilor restante la ministere.

Premierul Victor Ponta a precizat însă că preţul maxim stabilit şi capacitatea cilindrică „îndeamnă” către cei doi producători din România, Guvernul neavând „voie să spună” ca autorităţile să cumpere autoturisme doar din ţară pentru că ar încălca norme UE.

Companiile care produc autoturisme în România sunt Dacia şi Ford.

Te-ar mai putea interesa și
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, că va sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de......
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste 130 de automobile Fiat Topolino importate din Maroc în cursul acestei săptămâni, ...
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, ...
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de ţiţei de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 ...