Economia României a crescut în 2012 cu 0,3%

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 08:08
Economia României a crescut în 2012 cu 0,3%

Datele provizorii indică o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din informaţii şi comunicaţii (+29,4%) şi din activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,4%).

Creşteri mai reduse s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+3,1%), în ramura de administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în tranzacţii imobiliare (+1,5%) şi în comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-21,2%), în industrie (-2,1%) şi în sectorul de intermedieri financiare şi asigurări (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% în anul 2012, comparativ cu anul precedent, atât pe seama creşterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cât şi a creşterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei în preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2011.

Creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (+42,0%), în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+9,9%), urmate de administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (+5,6%), de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+4,9%) şi de comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+4,3%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în industrie (-2,4%), construcţii (-2,1%) precum şi în ramura de intermedieri financiare şi asigurări (-0,5%) şi de tranzacţii imobiliare (-0,5%).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a menţinut, în termeni reali, la nivelul înregistrat în trimestrul IV 2011.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2012 cererea internă s-a menţinut constantă, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a creşterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, în principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+0,9%) şi a cheltuielii pentru consumul final al instituţiilor fară scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a majorat cu 0,6%.

Formarea brută de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecinţă a reducerii investiţiilor din sectorul public. Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).

Potrivit INS, România a înregistra o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...