ANRE şi ANPC derulează acţiuni de control la furnizorii de energie electrică

AGERPRES - lun, 01 mart. 2021, 15:34
ANRE şi ANPC derulează acţiuni de control la furnizorii de energie electrică

 Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a demarat acţiuni de control la furnizorii de energie electrică, în contextul liberalizării pieţei de profil chiar de la începutul anului, se arată într-un comunicat al reglementatorului, transmis luni AGERPRES.

Pe durata controalelor, ANPC urmăreşte verificarea utilizării unor eventuale practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu consumatorii de energie electrică, precum şi verificarea modului în care sunt respectate dispoziţiile legale privind transmiterea către consumator a confirmării încheierii contractului, pe un suport durabil, într-un termen rezonabil din momentul încheierii contractului la distanţă şi cel târziu la momentul livrării produselor sau înainte de începerea prestării serviciului solicitat.

În acelaşi timp, echipele de control din cadrul ANRE verifică modul în care sunt respectate dispoziţiile legale privind emiterea lunară a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal, felul în care sunt respectate dispoziţiile legale privind facturarea de către furnizor a consumului energiei electrice în perioada cuprinsă între două citiri consecutive a aparatului de măsurare efectuate de operatorul de reţea şi, nu în ultimul rând, respectarea de către furnizorii de ultimă instanţă a obligaţiei de a-şi informa, pe tot parcursul anului 2021, clienţii casnici beneficiari de serviciu universal cu privire la ofertele concurenţiale proprii aplicabile şi la dreptul de a încheia un contract pe piaţa concurenţială cu oricare furnizor licenţiat.

Pe măsura finalizării, concluziile acţiunilor de control desfăşurate la furnizorii de energie electrică vor fi făcute publice, precizează sursa citată.

ANRE a aprobat, în ianuarie, un Ordin conform căruia clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

Comisia Europeană (CE) a confirmat, recent, că a primit plângeri în legătură cu procesul de liberalizare a pieţei din România şi, totodată, a trimis autorităţilor române o scrisoare pe 26 ianuarie privind ridicarea restricţiilor de export impuse Hidroelectrica.

„Comisia confirmă că a primit plângeri în legătură cu acest subiect, pe care le analizează în conformitate cu procedurile în vigoare”, a precizat reprezentantul CE, fără a detalia despre ce este vorba. În plus, Comisia poartă în prezent dialoguri cu autorităţile române pentru a se asigura că legislaţia din România din domeniul schimburilor de energie este armonizată cu cea europeană, având în vedere şi decizia Curţii (Europene de Justiţie – n.r.) din 17 septembrie 2020, în cazul C-648/18 ‘Hidroelectrica’. O scrisoare în acest sens a fost trimisă ANRE şi autorităţilor române pe 26 ianuarie 2021″, a declarat, pentru AGERPRES, un purtător de cuvânt al CE.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,......
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit ...
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...