AGA la SIF Moldova a fost amânată pentru vineri, pentru că nu a fost cvorum

Adunarea generală a acţionarilor SIF Moldova (SIF2) în care urmează să fie ales un nou Consiliu de Administraţie a fost amânată pentru vineri, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost de 48,5%, nivel record pentru prima convocare, însă insuficient pentru luarea deciziilor.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 09:39
AGA la SIF Moldova a fost amânată pentru vineri, pentru că nu a fost cvorum

În ultimii ani, prezenţa la prima convocare a fost din ce în ce mai ridicată, însă nu a trecut niciodată de 40%.

Surse prezente la AGA au declarat pentru MEDIAFAX că s-ar fi atins pragul necesar de 50% dacă pe lista de prezenţă s-ar fi înregistrat toţi acţionarii veniţi pentru şedinţă.

Adunarea generală a fost mutată pentru vineri, când nu mai este necesară o prezenţă minimă la vot.

Interesul ridicat al acţionarilor pentru AGA este determinat de alegerile pentru Consiliul de Administraţie, cele şapte locuri în CA fiind disputate de 20 de candidaţi. Printre cadidaţi se regăsesc preşedintele CA şi directorul general Costel Ceocea, şeful Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc.

Printre candidaţi se regăsesc ceilalţi şase membri ai actualului Consiliul de Administraţie al SIF Moldova, omul de afaceri Octavian Claudiu Radu (fondatorul grupului de companii RTC), fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu şi şeful biroului din Bucureşti al Deutsche Bank, Mihai Andrei Ionescu.

Alţi candidaţi sunt brokerii Mihai Chişu (Swiss Capital) şi Florin Cazan (Raiffeisen Capital&Investment), şefii a două companii de administrare a investiţiilor, respectiv Radu Hanga (BT Asset Management) şi Cătălin Jianu Dan Iancu (OTP Asset Management România).

Totodată, şi-a depus candidatura Aurelian Mircea Trifa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile, Niculae Skokan (directorul fostei reprezentanţe Suceava a SIF Moldova), Marian Tescaru (managing partner la firma de consultanţă Altria Capital) şi Gheorghe Buhaiu (fost profesor de economie la Liceul Economic Bacău şi fost director executiv adjunct coordonator al domeniului economic la Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală Bacău).

Potrivit unor surse din piaţa de capital, unii acţionarii sunt grupaţi în jurul Băncii Transilvania, iar alţii în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Pe odinea de zi a AGA figurează printre altele stabilirea dividendelor care vor fi distribuite de societate. Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Unii acţionari au solicitat distribuirea unor dividende cu 41% peste propunerea Consiliului de Administraţie. Fondul de Pensii Administrat Privat ING (1,67% din acţiunile SIF Moldova) şi doi acţionari persoane fizice, Diana Le Bomin (2,79% din acţiuni) şi Mihai Rotaru (2,18% din titluri), au propus acordarea unui dividend brut de 0,24 lei/acţiune.

Dacă acţionarii vor aproba propunerea CA, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei, sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut.

În cazul în care va fi votată propunerea celor trei acţionari, SIF Moldova va distribui dividende de 124,6 milioane lei, echivalentul a aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut, şi ar însemna cel mai mare dividend în valoare absolută acordat de societate

Pentru joi a fost convocată şi o adunare generală extraordinară în care urmează să fie dezbătut un program de răscumpărare a maxim 10% din acţiunile SIF. Pachetul de acţiuni (51.908.000 acţiuni) vizat este evaluat în prezent la bursă la 77,3 milioane lei (17,5 milioane euro).

Dacă adunarea ordinară se va ţine vineri indiferent de cvorum, adunarea generală extraordinară se poate întruni doar dacă sunt prezenţi acţionari care deţin del puţin 50% din titluri.

La sfârşitul anului trecut, investitorii români deţineau aproape 78% din acţiunile SIF Moldova (51,03% – persoane fizice; 26,95% – persoane juridice), iar restul de puţin peste 22% din titlurile societăţii sunt în portofoliile investitorilor străini (1,7% – persoane fizice; 20,31% – persoane juridice).

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere nesemnificativă, la 1,49 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de 773,4 milioane lei (175,8 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită – platforma Tazz
Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită – platforma Tazz
Ziua Internaţională a Muncii deţine recordul pentru cele mai multe comenzi de mici din an, potrivit datelor transmise de o platforma locală de livrare, care arată că românii comandă de şapte......
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și ...
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...