Fuziunea dintre National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias a fost suspendată

Planul National Bank of Greece (NBG) de a absorbi Eurobank Ergasias pentru a forma cel mai mare grup bancar elen va fi suspendat până când ambele instituţii vor fi recapitalizate şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va decide dacă ele ar trebui să fuzioneze, a declarat un oficial de la Ministerul de Finanţe de la Atena pentru Reuters.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 06:26
Fuziunea dintre National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias a fost suspendată

Reprezentanţii UE, BCE şi FMI se opun finalizării fuziunii dintre cele două bănci, argumentând că noul grup bancar va fi prea mare, ceea ce ar putea crea la un moment dat dificultăţi în a găsi un investitor privat după încheierea perioadei de control de cinci ani din partea Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei. Creditorii internaţionali ai Greciei sunt îngrijoraţi că noul grup bancar va avea active de 170 miliarde de euro, aproape cât Produsul Intern Brut al Greciei, de 190 miliarde de euro şi va deţine 36% din totalul depozitelor din băncile elene, scrie Agerpres.

‘Decizia finală privind fuziunea va fi adoptată de HSFS’, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.

Împreună, cele două bănci trebuie să-şi majoreze capitalul cu 15,6 miliarde de euro, pentru a ajunge la ratele de adecvare a capitalului stabilite de Banca Centrală a Greciei.

Conform schemei de recapitalizare stabilită cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizată de HFSF, în schimbul emiterii de noi acţiuni şi a unor obligaţiuni convertibile contingente. Pentru a nu ajunge sub controlul statului, băncile trebuie să se asigure că cel puţin 10% din oferta lor de acţiuni este achiziţionată de investitori privaţi.

‘Cele două bănci au trimis scrisori către Banca Centrală a Greciei în care susţin că este puţin probabil să obţină 10% de pe piaţă’, a declarat oficialul. Aceasta înseamnă că cele două bănci vor ajunge sub controlul complet al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

Oficialul a confirmat şi informaţia publicată anterior de Reuters, conform căreia cele două bănci vor fi recapitalizate separat şi după aceea HFSF va decide dacă fuziunea va continua.

Surse de la National Bank of Greece au declarat săptămâna trecută că temerile reprezentanţilor UE, BCE şi FMI privind fuziunea nu sunt fondate deoarece economiile generate de fuziune (estimate la 600 milioane de euro) vor fi atât de mari încât vor fi suficiente pentru a sprijini efortul financiar ce derivă din fuziune.

‘Pe termen lung, beneficiile din sinergii sunt estimate la aproximativ 3 până la 4 miliarde de euro’, a declarat o sursă de la NBG, adăugând că, din contră, perspectivele şi potenţialul noului grup bancar este un motiv important pentru interesul investitorilor privaţi.

Noua entitate, creată în urma fuziunii NBG cu Eurobank, va fi cel mai mare grup bancar din Grecia în termeni de împrumuturi, depozite şi reţea bancară. Noua bancă va gestiona active totale de 174 de miliarde de euro, depozite în valoare de 85 de miliarde de euro şi va avea o prezenţă semnificativă în Turcia, România şi Serbia.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără precedent" al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul......
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ ...
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
O maşină care circula cu viteză mare s-a izbit sâmbătă de unul din grilajele din perimetrul de securitate din jurul ...
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Deschis în urmă cu 17 ani, hotelul Rin Grand, construit de frații Ionuț și Robert Negoiță avea aproape 1.500 de camere. ...