Coreea de Nord nu poate să îşi pună în practică ameninţările – expert nuclear american

Coreea de Nord este incapabilă să îşi pună în practică cea mai mare parte a ameninţărilor recente la adresa Coreei de Sud şi Statelor Unite, a declarat joi, la Viena, expertul american în domeniul nuclear Siegfried Hecker, relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 15:08
Coreea de Nord nu poate să îşi pună în practică ameninţările - expert nuclear american

Phenianul „latră, dar nu muşcă”, a apreciat acest specialist, care a vizitat în trecut, în mai multe rânduri, instalaţiile nucleare nord-coreene, în 2010.

Nord-coreenii „nu pot să îşi pună în practică cea mai mare partre a ameninţărilor lor”, a declarat el în cursul unei vizite la Centrul pentru Dezarmare şi Neproliferare (CVDNP), în capitala austriacă.

El a relativizat anunţul Coreei de Nord cu privire la voinţa de a reporni reactorul nuclear Yongbon, închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.

Coreea de Nord nu dispune „de prea mult” plutoniu – între 24 şi 42 de kilograme -, însă cantitatea este suficientă pentru patru până la opt ogive nucleare.

În opinia sa, sunt necesare şase luni pentru ca centrala Yongbyon să fie din nou operaţională şi aproximativ trei ani ca centrala să poată produce plutoniu, una dintre materiile fisionabile ce pot fi utilizate la o bombă nucleară, la fel ca uraniul îmbogăţit.

Încă nu s-a stabilit dacă Phenianul a utilizat uraniu în al treilea test nuclear, la 12 februarie, sau plutoniu, ca în cazul primelor două teste, efectuate în 2006 şi, respectiv, 2009.

După ultimul test nuclear nord-coreean şi noi sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord, tensiunea a atins un nivel fără precedent în peninsula coreeană.

„Un calcul rapid, de bază, arată că puteţi produce aproximativ 40 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit pe an, însemnând una sau două bombe”, a precizat specialistul.

Coreea de Nord a sugerat că ar putea relua îmbogăţireaa uraniului în scopuri militare.

Phenianul ar urma să poată să se doteze cu o armă nucleară care să atingă Statele Unite „în minimum cinci ani”, a apreciat Hecker. „Este, totuşi, îngrijorător. Situaţia este grave”, a subliniat el, precizând că Phenianul ar putea efectua alt test nuclear „în următoarele săptămâni sau luni”.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.