Cum îşi propune Ministerul Sănătăţii să rezolve criza de citostatice

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Bolnavi Cronici din România, au făcut azi o evaluare a parteneriatului semnat în urmă cu trei luni. În cadrul întâlnirii, ministrul a vorbit despre soluţiile asumate pentru rezolvarea crizei medicamentelor oncologice.
Economica.net - Dum, 21 apr. 2013, 12:15
Cum îşi propune Ministerul Sănătăţii să rezolve criza de citostatice

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că în această perioadă grea, în care este mai uşor să construieşti un program nou decât să reorganizezi unul vechi, s-a reuşit totuşi să se realizeze un dialog instituţionalizat şi să se găsească cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor ridicate de pacienţi.

Principalele direcţii pe care s-a axat acest demers au fost alocarea de fonduri pentru Unifarm, pentru a exista fonduri necesare achiziţionării unor stocuri de medicamente care prezentau disfuncţionalităţi, consultarea cu Consiliul Concurenţei, în urma căreia a fost sistat comerţul paralel pentru acest an.

Eugen Nicolăescu a evidenţiat că au avut şi au loc discuţii cu ARPIM şi APMGR pentru a găsi şi din punct de vedere economic măsuri, astfel încât să nu mai fie export paralel decât pentru medicamente care au fost asigurate întâi în ţară, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piaţa românească.

Ministrul s-a referit şi la o listă de medicamente la care s-au constatat disfuncţionalităţi în aprovizionare şi care este permanent urmărită. El a spus că a fost instituit un sistem de raportare a circuitului informaţiilor, dar şi de alertă rapidă în instituţiile care se ocupă de aprovizionarea cu medicamente.

Eugen Nicolăescu a vorbit şi despre publicarea transparentă, pe site-ul ministerului, a stocurilor de citostatice existente în spitale şi la Unifarm, pentru o corectă informare a populaţiei.

El a menţionat că s-a realizat o colaborare mai strânsă cu Comisia de oncologie, în urma căreia s-au identificat terapii alternative pentru schemele de tratament.

De la 1 aprilie, pacienţii îşi pot achiziţiona medicamente prin farmaciile cu circuit deschis pentru a creşte accesul acestora la procurarea de medicamente.

Eugen Nicolăescu a amintit câteva preocupări pe care le are în vedere pentru viitor, respectiv intensificarea monitorizării şi transparenţa în sistem. Referindu-se la lista de medicamente compensate şi gratuite, Nicolăescu a declarat că până la 15 mai, colective comune alcătuite şi din reprezentanţi ai pacienţilor vor face propuneri de suplimentare a actualelor liste, propuneri care vor fi înaintate comisiilor de specialitate în vederea aprobării.

Până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afecţiunile, în special cele oncologice. Eugen Nicolăescu a anunţat că se regândeşte programul de oncologie, dar şi celelalte programe.

Privitor la programul de oncologie se are în vedere un program integrat – prevenţie, tratament, paliaţie -, în scopul asigurării unei calităţi şi demnităţi a vieţii pacienţilor cu astfel de afecţiuni.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a prezentat câteva detalii referitoare la situaţia medicamentelor oncologice cu disfuncţionalitate în aprovizionare. Astfel, el a spus că în prezent medicamente precum Bleomicina şi Cytarabina, Cisplatina şi 5-Fluorouracil se găsesc în stocuri suficiente la Unifarm, iar în ceea ce priveşte medicamentele oncologice pentru hematologie, acestea vor ajunge săptămâna viitoare în secţiile importante de onco-hematologie din ţară. E vorba despe cinci medicamente onco-hematologice.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Bolnavi Cronici din România, Cezar Irimia, a prezentat, la rândul său, radiografia celor trei luni de parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, evidenţiind dialogul permanent, cu efecte benefice pentru pacienţi.

El a amintit că reprezentanţii pacienţilor au fost consultaţi când s-a alcătuit Contractul Cadru şi în prezent sunt în comisiile care discută pachetul de bază de servicii medicale, exprimându-şi speranţa că actualizarea lista de medicamente compensate şi gratuite să se facă cât mai repede. El a subliniat deschiderea ministrului sănătăţii pentru probleme pacienţilor şi eficienţa măsurilor luate pentru rezolvarea problemelor bolnavilor cu boli cronice şi în special oncologice.

Eugen Nicolăescu a anunţat că va mai avea o întâlnire cu încă două asociaţii săptămâna viitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi apărut discuţii despre deplasările externe ale preşedintelui Klaus......
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...