FP: La Transgaz statul încalcă grav standardele de guvernanţă corporatistă

Oficialii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, şi-au manifestat nemulţumirea privind faptul că nici un membru al consiliului de administraţie al Transgaz (TGN) nu reprezintă acţionarii minoritari.  Cu toate că, după derularea ofertei publice de vânzare a acţiunilor statului, acesta mai deţine doar 58% din acţiunileTGN, Ministerul Economiei şi-a impus exclusiv proprii reprezentanţi.
Adrian N. Ionescu - mie, 08 mai 2013, 15:14
FP: La Transgaz statul încalcă grav standardele de guvernanţă corporatistă

Oficialii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), reclamă faptul că adunarea generală a acţionarilor Transgaz (TGN), din data de 30 aprilie 2013, a decis numirea în consiliul de administraţie al companiei a patru noi membri recomandaţi de Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, pe lângă actualul director general.

„În consecinţă, consiliul de Administraţie al Transgaz nu include în acest moment niciun candidat recomandat de vreunul dintre acţionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea (FP)”,  cu toate că structura consiliului TGN ar trebui „să reflecte cea mai recentă structură a acţionariatului”, potrivit unui comunicat emis de Franklin Templeton Investment Management Limited Sucursala Bucureşti, administratorul FP.

În urma ofertei publice de vânzare a unuzi pachet de acţiuni deţinute de Ministerul Economiei la TGN, 15% din acţiunile companiei au fost cumpărate de investitori privaţi, ridicând la 42% proporţia deţinută de aceştia. FP deţine 15%.

Oficialii Franklin Templeton consideră că decizia de la Trangaz este încă una din „gravele încălcări ale standardelor de guvernanţă corporativă”, înregistrate până acum atât la  Transgaz, cât şi la Nuclearelectrica şi Romgaz.

„Standardele adecvate şi transparente de guvernanţă corporatistă necesită ca structura consiliului (de administraţei Transgaz, n.r.) să reflecte cea mai recentă structură a acţionariatului. Faptul că, la puţin timp după oferta publică secundară, niciun acţionar minoritar nu este reprezentat în consiliul companiei demonstrează o nepăsare pentru standardele de guvernanţă corporativă şi pentru încrederea acordată companiei şi statului, în calitate de acţionar majoritar, de către noii investitori”, se spune în comunicatul Franklin Templeton.

Odată încrederea investitorilor străini înşelată, viitorul ofertelor de vânzare la Nuclearelectrica şi Romgaz, care urmează să se deruleze în acest an, este pus în pericol, potrivit administratorilor FP, care consideră situaţia „o deviere foarte gravă de la procesul de reformare a companiilor de stat, care ar putea periclita întregul proces de privatizare“.

„În consecinţă, am solicitat deja consiliului de administratie al Transgaz reconvocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administraţie pe baza votului cumulativ. Am formulat această solicitare având în vedere şi faptul că investitorii care au cumpărat acţiuni în timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia să îşi exprime votul în cadrul AGA din 30 aprilie”.

Mai mult, remarcăm că această decizie urmează o tendinţă îngrijorătoare observată recent în contextul  altor schimbări în Consiliile de Administraţie ale Romgaz şi Nuclearelectrica. Noile Consilii de Administraţie ale acestor companii, aprobate de Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, nu includ niciun candidat recomandat de Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, în schimb, continuă să includă cu preponderenţă angajaţi ai statului şi persoane apropiate spectrului politic.

Aceasta deşi au fost desemnate firme de recrutare pentru a conduce procesul de selecţie, iar scopul evident stabilit prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 este de a numi membri ai Consiliilor cu experienţă profesională şi de conducere adecvate pentru asemenea poziţii.

Credem cu tărie că aceste schimbări pot pune în pericol succesul ofertelor publice iniţiale ale Nuclearelectrica şi Romgaz, programate pentru acest an şi pot afecta semnificativ interesul potenţialilor investitori pentru aceste plasamente. De asemenea, acestea vor afecta credibilitatea întregului program de numire de manageri profesionişti în companiile de stat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în alte zone ale economiei, unele companii „suferind" în urma stilului de......
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...