Presa americană protestează faţă de confiscarea registrelor telefonice ale AP

Peste 50 de grupuri de presă americane au protestat faţă de confiscarea, pe care o consideră excesivă şi fără precedent, a registrelor telefonice ale agenţiei de presă AP de către administraţia americană, relatează AFP.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 09:36
Presa americană protestează faţă de confiscarea registrelor telefonice ale AP

Această confiscare „pune în discuţie integritatea practicilor Departamentului de Justiţie faţă de presă şi capacitatea acestuia de a găsi un echilibru între competenţele sale poliţieneşti şi drepturile mass-media şi interesul public, stipulate în Primul Amendament”, afirmă aceste organizaţii de presă într-o scrisoare publicată marţi.

De când Departamentul Justiţiei a publicat, în urmă cu 30 de ani, directivele cu privire la practicile de confiscare a desfăşurătoarele telefonice ale jurnaliştilor, „nimeni nu îşi aminteşte de o confiscare atât de excesivă în scopul obţinerii de elemente informaţie”, a precizat documentul.

Scrisoarea, transmisă în numele Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press) a fost semnată, între alţii, de Dow Jones, EW Scripps, Gannett, The New York Times, The Newspaper Guild, Time Inc. şi Washington Post.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a justificat marţi interceptarea de date printr-un caz de forţă majoră, care „punea americanii în pericol”.

Secretarul Justiţiei, Eric Holder a apreciat că este vorba despre „una dintre cele mai grave” scurgeri pe care a văzut-o în întreaga sa carieră, care a determinat administraţia să confişte aceste date în 2012.

„Nu este o exagerare, aceasta îi punea pe americani în pericol şi încercarea de identificare a celui responsabil de un asemenea incident, cred eu, cere o acţiunea foarte ofensivă”, a explicat el presei, fără să spună dacă au fost vizate şi alte instituţii.

Potrivit Associated Press, ancheta care a justificat o asemenea confiscare se referă la un articol privind o „operaţiune efectuată de CIA în Yemen care a pus capăt, în vara lui 2012, unui complot Al-Qaida care viza detonarea unei bombe într-un avion cu destinaţia Statele Unite”.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...