Limitarea va fi operată prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul Victor Ponta a precizat că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului şi conţine prevederi „inspirate” din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
„Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.
Înainte de a anunţa această ordonanţă, premierul a făcut referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica, situaţie prezentată, marţi, de MEDIAFAX.
„Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an”, a spus Ponta, enumerând salariile pregătite pentru directorii din Nuclearelectrica.
Surse din cadrul companiei au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX dă directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.
Comitetul de nominalizare şi remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, să primească indemnizaţii lunare cuprinse între 62.400 lei (14.200 euro) şi 76.800 lei (17.500 euro).
În prezent, directorii executivi câştigă lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general încasează 14.851 lei (3.400 euro).
În acelaşi timp, membrii Consiliului de Administraţie ar urma să încaseze o indemnizaţie lunară reprezentând 20% din salariul directorului general (între 2.840 euro şi 3.500 euro), la care se adaugă un bonus de performanţă propus la 12 indemnizaţii lunare. Astfel, câştigul anual pentru poziţia de membru al Consilul de Administraţie al Nuclearelectrica ar putea ajunge la 84.000 de euro.
Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este încasat de şeful Eletcrica Distribuţie Transilvania Nord, care primeşte lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern în luna aprilie.
În luna martie 2013, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decât în luna februarie 2013, ca urmare a acordării de premii ocazionale, inclusiv premii trimestriale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte.
Raportat la sectoare de activitate, în domeniul extracţiei petrolului şi a gazelor naturale salariul mediu brut s-a ridicat la 4.948 lei, iar în cel al extracţiei cărbunelui s-a situat la 3.654 lei.
În industria alimentară, salariul mediu brut a fost de 1.396 lei, iar în industria metalurgică a fost calculat la 2.679 lei.
Pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, salariul mediu brut este de 3.949 lei, în timp ce în construcţii ajunge la 1.738 lei.
În sectorul transporturilor aeriene, salariul mediu brut ajunge la 5.406 lei, iar la telecomunicaţii se situează la 4.170 lei.
Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti), potrivit datelor companiei.
Lulache a fost numită director general la mijlocul lunii mai. Ea a condus Fondul Proprietatea până în luna decembrie 2009 şi a încasat în acel an indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).
Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragos Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu.
Cei şapte administratori au fost numiţi la sfârşitul lunii aprilie în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, dar aproape toţi provin din sistemul de stat.
În luna martie, agenţia MEDIAFAX a anunţat că directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, are o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 de euro şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni.
Remuneraţia directorului general aprobată în luna decembrie depăşeşte cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 şi 2012.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci că a fost deranjat de faptul că directorul Poştei Române are un salariu mult prea mare şi că astfel de remuneraţii ar trebui limitate la cel mult de şase ori peste salariul mediu.
„Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţe ca-n privaţi, dar diferenţele sunt mult prea mari şi, mai ales, sunt mult prea mari când vorbim de companii unde oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea, aşa cum e ea pusă pe baza ordonanţei aprobate de Guvernul Boc, are totuşi salarii mult prea mari”, a spus arunci Ponta.
Şeful Executivului le-a mai spus miniştrilor de Finanţe şi Bugetului că i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor în guvernanţa corporatistă.
Smeeianu a afirmat marţi că salariul de 6.000 de euro este justificat, în condiţiile în care funcţia este foarte stresantă şi generatoare de presiune din cauza licitaţiilor la care Poşta intră în concurenţă cu operatorii privaţi.