Finanţele au împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni pe 15 ani, la un randament de 5,16%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în 15 ani, exact cât a programat, la un randament mediu de 5,16%.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 11:50
Finanţele au împrumutat 200 milioane lei prin obligaţiuni pe 15 ani, la un randament de 5,16%

Subscrierile au totalizat 548,8 milioane lei.

MFP a decis să amâne licitaţia pentru obligaţiunile pe 15 ani, care era programată luni, 27 mai, pentru miercuri, 29 mai, întrucât luni a fost zi nebancară în Marea Britanie şi SUA (Memorial Day), iar investitorii din aceste ţări au manifestat interes pentru astfel de instrumente.

Trezoreria nu a mai vândut instrumente din această emisiune din decembrie 2012, când a împrumutat 100 milioane lei, la un randament de 6,98%. Randamentele au scăzut treptat în ultima perioada, iar costul plătit pentru titlurile pe 15 ani este uşor mai ridicat decât cel acceptat pentru obligaţiunile pe zece ani, vândute săptămâna trecută, de 5,03%.

Administratorii datoriei publice au atras în luna mai 3,75 miliarde lei. Suma stabilită pentru această lună, de 3,78 miliarde lei, este mai mică decât împrumuturile luate în luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vânzare de titluri în lei (2,5 miliarde lei) şi în euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).

Potrivit unei analize ING Bank, luna iunie prezintă cele mai puţine titluri de stat scadente din ultimii aproape doi ani (1,3 miliarde lei faţă de media anului curent de 3,4 miliarde).

„Dacă oferta de titluri de stat pentru luna următoare va fi apropiată de 1,5 miliarde (sumă uşor mai mare decât cea a titlurilor scadente) şi nu de 3,3 miliarde (media lunară a emisiunilor din ultimele trei luni) atunci vom presupune că MF a început să pună un accent mai pronunţat pe costuri de finanţare scăzute, un pas natural având în vedere nivelul generos al rezervei de lichiditate a MF, şi ne vom aştepta ca ratele de dobandă pe termen foarte scurt să continue să scadă, iar randamentele obligaţiunilor să se stabilizeze”, arată sursa citată.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 24,67 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării, parte a strategiei de extindere a retailerului....
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit ...
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale ...
Într-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat în ce măsură femeile și bărbații acceptă utilizarea ...
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
La 31 martie 2024, Telekom Romania Mobile a înregistrat venituri totale de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% față ...