Kerry anunţă că SUA şi Venezuela vor relua dialogul „la un nivel foarte înalt”

Statele Unite şi Venezuela vor relua dialogul "la un nivel foarte înalt", a anunţat miercuri secretarul american de Stat John Kerry, după o întâlnire cu ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), în Guatemala.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 08:49
Kerry anunţă că SUA şi Venezuela vor relua dialogul

„Am simţit că este o întâlnire foarte, foarte pozitivă”, a declarat Kerry într-o conferinţă de presă, după această reuniune de aproximativ 40 de minute.

De mai mulţi ani, Statele Unite şi Venezuela au relaţii diplomatice tensionate şi nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori, începând din 2010, ci la nivel de însărcinaţi cu afaceri.

„Ne-am pus de acord să instaurăm un dialog permanent cu scopul de a încerca să stabilim o agendă” şi să arătăm Americii Latine că StateleUnite şi Venezuela sunt pe cale să îşi soluţioneze diferendele, a adăugat el.

„Vrem să găsim pentru ţările noastre o modalitate de a avansa, de a stabili o relaţie mai pozitivă”, a continuat Kerry.

Secretarul de Stat i-a mulţumit preşedintelui Nicolas Maduro şi ministrului Jaua că au luat iniţiativa de a solicita această reuniune.

Ea a fost prima întâlnire la acest nivel de la moartea, pe 5 martie, a fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez, foarte critic la adresa Statelor Unite, deşi exporta în această ţară 900.000 de barili de petrol pe zi.

Washingtonul şi-a exprimat în ultiemle luni speranţa construirii unei relaţii „productive” cu Venezuela şi a oferit asigurări că nu ia în calcul sancţiuni împotriva Caracasului, în urma alegerii contestate a preşedintelui Nicolas Maduro la 14 aprilie.

Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) şi noului preşedinte denunţă în mod frecvent tentative de destabilizare a ţării de către o opoziţie ce beneficiază de susţinerea Statelor Unite.

La 7 aprilie, Maduro, pe atunci preşedinte interimar, i-a acuzat pe doi foşti ambasadori americani că ar complota să îl asasineze înainte de alegerile prezidenţiale de la 14 aprilie. Cu o lună mai înainte, doi ataşaţi militari americani au fost expulzaţi din Venezuela, fiind acuzaţi că au vrut să conspire împotriva Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...