Vasilescu despre căderea leului: BNR poate să intervină în orice clipă

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat că BNR poate să intervină în orice clipă pentru a reduce din deprecierea leului faţă de moneda europeană. El consideră că problemele au plecat din Africa.
Economica.net - sâm, 08 iun. 2013, 09:05
Vasilescu despre căderea leului: BNR poate să intervină în orice clipă

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru RTV.NET că Banca Naţională „poate sa intervină în orice clipă pentru a stopa deprecierea alarmantă a monedei naţionale în raport cu euro. „BNR are legea de partea ei şi are şi mijloacele financiare. Dacă intervine sau nu, nu pot spune. Nicio intervenţie nu se anunţă”, a declarat oficialul.

Acesta a explicat că cauzele scumpirii euro se regăsesc pe pieţele externe. „Este limpede că este o ieşire din ritm. Asta se intâmplă peste tot în lume. Sunt momente de ieşire din ritm. Dacă ne uităm în interior,nu vom găsi cauze pentru că nu s-a schimbat nimic. Trebuie să ne uităm afara. Toate pieţele din jur au asemenea ieşiri din ritm. Asta înseamnă ca este o chestiune mai generală. Această viitură globală a plecat din Africa. Cat va dura? Eu nu pot să ştiu. BNR nu are dreptul să vorbească atunci când se referă la o piaţă pe care o controlează”, a mai spus Vasilescu menţionând că în Polonia şi Ungaria deprecierea monedei naţionale a fost mai mare decât în România. 

Întrebat despre impactul prăbuşirii leului asupra consumului, oficialul BNR a declarat că nu are o creştere negativă.” Este una pozitivă pe toate palierele de consum.  Sunt doi indicatori. Avem datele din aprilie şi vedem că faţă de martie este o creştere foarte mare la consum, de aproape 10%”, a specificat acesta. „Pe consumul general avem o scădere la carburanţi şi una destul de mare de aproape 4%. Asta arată că există o preocupare pentru economisire”, a mai declarat Vasilescu.

Cât despre românii care au credite în euro, Vasilescu spune că nu le poate da niciun sfat, întrucât a lua un credit în euro „este o indicaţie limpede că ţi-ai asumat un risc”. „Până şi în criteriile băncilor se introduce acest risc valutar şi creditul urcă puţin”, a mai precizat oficialul BNR.

Cotaţia leului a urcat accentuat în raport cu euro la începutul sesiunii de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.

În ultimele şapte şedinţe, leul a pierdut 5,1% faţă de euro la cursul BNR.

Te-ar mai putea interesa și
China – Autorităţile vor să stimuleze economia prin investiţii în îmbunătăţirea oraşelor
China – Autorităţile vor să stimuleze economia prin investiţii în îmbunătăţirea oraşelor
China va acorda miliarde de yuani pentru a ajuta oraşele să renoveze clădirile publice deteriorate şi să modernizeze infrastructura, într-un moment în care oficialii de la Beijing caută noi......
Putin anunţă că Rusia va continua să lucreze la o „nouă ordine mondială” şi lansează o ofertă de dialog Occidentului
Putin anunţă că Rusia va continua să lucreze la o „nouă ordine mondială” şi lansează o ofertă de dialog ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi o ofertă de dialog Occidentului în materie de securitate şi stabilitate ...
Iohannis se întâlneşte cu Joe Biden, la Casa Albă
Iohannis se întâlneşte cu Joe Biden, la Casa Albă
Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri ...
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform ...