Egipt: Partidele islamiste fac apel la organizarea unei manifestaţii la 21 iunie

Partidele islamiste egiptene, între care cel al preşedintelui Mohamed Morsi, au lansat miercuri apeluri la organizarea unor manifestaţii la 21 iunie, pentru a contracara un protest prevăzut la sfărşitul lunii de către opozanţii puterii, în faţa palatului prezidenţial, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 10:31
Egipt: Partidele islamiste fac apel la organizarea unei manifestaţii la 21 iunie

„Partidele islamiste au decis să organizeze un marş de un milion de persoane, în faţa moscheei Rabaa al-Adawiya (aflată la periferia capitalei Cairo), vineri, 21 iunie, sub sloganul «protejarea revoluţiei, da pacifismului, nu violenţei»”, precizează Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), provenit din cadrul Fraţilor Musulmani, în pagina electronică.

Partidele Al-Wasat şi Construcţie şi Dezvotare au participat la reuniune. Principalul partid salafist, Al-Nur, nu a fost însă prezent.

Potrivit agenţiei oficiale Mena, partidele au afirmat că semnăturile adunate în campania Tamarrod („rebeliune” în arabă), care cer demisia lui Morsi, nu au „nicio valoare”.

„Acestea au oferit asigurări că în Constituţie nu există procedura de organizare de alegeri anticipate (…), cu excepţia cazului de înaltă trădare”, a adăugat agenţia.

Tamarrod afirmă că a strâns mai multe milioane de semnături în favoarea unor alegeri prezidenţiale anticipate şi a lansat un apel la proteste în faţa palatului prezidenţial, la 30 iunie, dată care marchează prima aniversare a învestiturii lui Mohamed Morsi în funcţia de preşedinte.

Partidele şi forţele politice precum Al-Dostur, partidul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, sau mişcarea 6 Aprilie, unul dintre vârfurile de lance care au declanşat protestele din 2011 ce au provocat înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, au anunţat susţinerea acestei iniţiative.

Preşedintele Morsi a afirmat într-un interviu acordat cotidianului Al-Ahram, că ar fi „absurd” să se vorbească despre alegeri anticipate.

Oponenţii lui Morsi îl acuză că guvernează strict în interesul Fraţilor Musulmani, din rândul cărora provine, chiar dacă el se declară „preşedintele tuturor egiptenilor”, dar şi că nu a fost capabil să facă faţă gravei crize politice şi economice cu care se confruntă Egiptul.

Primul an al mandatului lui Morsi, primul preşedinte civil şi islamist al Egiptului, a fost marcat de numeroase confruntări, uneori mortale, între susţinătorii şi opozanţii săi.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...