UE vrea să poată controla exporturile pentru a proteja lanţul de aprovizionare pe timp de criză

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a dobândi noi puteri, inclusiv cea de a controla exporturile, care i-ar oferi capacitatea de a proteja lanţul de aprovizionare al blocului comunitar în perioade de criză, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 24 dec. 2021, 14:24
UE vrea să poată controla exporturile pentru a proteja lanţul de aprovizionare pe timp de criză

Comisia Europeană, Executivul comunitar, va dezvălui o propunere în acest sens în primăvara anului următor, a dezvăluit un oficial european din apropierea acestui plan, scrie Agerpres.

Noile reguli vor face parte dintr-un aşa-numit Single Market Emergency Instrument, o propunere destinată să răspundă la unele dintre provocările cu care UE s-a confruntat în perioada pandemiei de Covid-19, când statele membre au avut dificultăţi în a-şi procura vaccinuri şi echipamente de protecţie.

Comisia Europeană va propune noi măsuri pentru a cuantifica, anticipa şi contracara orice perturbări la adresa pieţei unice, inclusiv asupra lanţurilor de aprovizionare industriale, a precizat oficialul citat de Bloomberg.

„Avem nevoie de soluţii structurale pentru următoarea criză care, indiferent de natura sa, poate declanşa şocuri majore asupra cererii sau ofertei care să ne afecteze industriile şi să ne fragmenteze piaţa noastră unică”, a scris comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o scrisoare trimisă subordonaţilor săi în data de 22 decembrie şi consultată de Bloomberg.

Una dintre ideile discutate ar fi aceea ca Executivul comunitar să monitorizeze livrările către ţările terţe în perioade de stres, copiind sistemul de control al exporturilor de vaccinuri. Conform acestui program, care expiră la finele acestei luni, companiile au nevoie să obţină aprobarea organismelor naţionale şi comunitare înainte de a livra doze de vaccin Covid-19 în afara blocului comunitar.

De asemenea, printre propunerile analizate se află şi posibilitatea ca Bruxelles-ul să dobândească un rol mai important în ceea ce priveşte revizuirea restricţiilor naţionale cu privire la fluxurile de bunuri pe piaţa unică, în ideea de a evita măsurile unilaterale adoptate de unele state membre în primele zile ale pandemiei.

Oficialul european citat de Bloomberg a spus că liderii UE ar urma să aibă o primă discuţie cu privire la Single Market Emergency Instrument cu ocazia Summitului de la Paris din perioada 10-11 martie, urmând ca propunerea oficială să fie prezentată mai târziu. Potrivit aceluiaşi oficial, Comisia Europeană s-a inspirat din legea American Defense Production Act, ordinul executiv „America’s Supply Chain” şi alte iniţiative promovate de administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a răspunde la vulnerabilităţile apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

Noul instrument, anunţat prima dată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestui an, va include de asemenea măsuri destinate reducerii dependenţelor structurale ale blocului comunitar prin diversificarea surselor de aprovizionare şi creşterea capacităţii industriale a Uniunii Europene. „Piaţa unică face Europa puternică. De aceea trebuie să o protejăm şi să o facem să funcţioneze, în toate circumstanţele, în special când avem cea mai mare nevoie de ea”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs ţinut în luna februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Jens Stoltenberg dă asigurări din nou statelor din Estul Europei că NATO îi va apăra pe toți membrii săi
Jens Stoltenberg dă asigurări din nou statelor din Estul Europei că NATO îi va apăra pe toți membrii săi
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat marţi promisiunea că alianţa îşi va apăra toţi membrii, referindu-se în special la statele de pe flancul estic, în contextul......
De unde vin ingredientele pentru restaurantele McDonald’s din România. Furnizorii locali au avut anul trecut o cotă mai mică
De unde vin ingredientele pentru restaurantele McDonald’s din România. Furnizorii locali au avut anul trecut o cotă mai ...
În 2023, o treime din banii cheltuiți cu furnizorii restaurantelor fast-food McDonald’s România au mers către producătorii ...
Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost găsit vinovat pentru posesie ilegală de armă de foc
Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost găsit vinovat pentru posesie ilegală de armă de foc
Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, a fost găsit vinovat marţi de un tribunal penal federal de deţinere ilegală de armă ...
OPEC își menține prognoza privind creșterea solidă a cererii de petrol în 2024
OPEC își menține prognoza privind creșterea solidă a cererii de petrol în 2024
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut estimarea privind o creştere relativ solidă a cererii ...