Alpine Holding a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă din Austria. Are contracte şi în România

Compania austriacă de construcţii Alpine Holding, cu contracte şi în România, a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă produs în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial, încercările de a atrage noi fonduri eşuând marţi, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 16:12
Alpine Holding a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă din Austria. Are contracte şi în România

Alpine Holding este deţinută de Fomento de Construcciones&Contratas (FCC), cea mai mare companie de construcţii de Spania.

Alpine Bau, divizia Alpine Holding cu operaţiuni în Austria, Germania şi Europa de Est, a făcut cerere de intrare în insolvenţă la Curtea Comercială din Viena, potrivit unui comunicat al asociaţiei de protejare a creditorilor Kreditschutzverband von 1870 (KSV).

Conform comunicatului, Alpine Holding va depune la rândul său o cerere de insolvenţă, în următoarele câteva zile.

Obligaţiunile grupului de construcţii au fost suspendate de la tranzacţionare la bursa din Viena, după ce marţi au atins minime record.

„Eforturile companiei de a-şi restructura datoriile în afara justiţiei au eşuat. Pentru evitarea insolvenţei ar fi fost nevoie de 400 de milioane de euro”, a anunţat KSV, grup care reprezintă creditorii în procedurile de insolvenţă.

Alpine Bau, a doua mare companie de construcţii din Austria după Strabag, are datorii de 2,56 miliarde de euro, a arătat KSV. Nivelul obligaţiilor financiare este mai mare decât cel al grupului industrial A-Tec Industries, în 2010, şi al companiei de retail Konsum din 1995, intrate şi ele în insolvenţă. Astfel, insolvenţa Alpine este cea mai mare din istoria postbelică a Austriei, a declarat Hans-Georg Kantner, purtător de cuvânt al KSV.

Alpine Bau a depus un plan de restructurare prin care diviziile viabile vor continua să funcţioneze, urmând să fie salvate 4.600 din 6.500 de locuri de muncă, iar restul grupului va fi vândut sau închis.

Potrivit planului, care trebuie aprobat de un administrator special numit de Curtea Comercială, grupul va plăti creditorilor circa 20% din datorii, în următorii doi ani.

Cererea de insolvenţă pune capăt eforturilor băncilor creditoare, în frunte cu Erste Group Bank şi UniCredit Bank Austria, care au convenit în luna martie să reducă cu 30% creanţe de 520 milioane de euro pe care le aveau de încasat de la Alpine.

Această restructurare nu a afectat deţinătorii unor obligaţiuni ale Alpine în valoare de 290 milioane de euro.

O a doua măsură de reducere a datoriilor ar fi necesitat ca deţinătorii de obligaţiuni să contribuie la necesarul de finanţare de 400 de milioane de euro al companiei, alături de băncile creditoare şi compania mamă FCC, a anunţat Alpine săptămâna trecută.

Un purtător de cuvânt al Erste Group, Michael Mauritz, a refuzat să precizeze la cât se ridică împrumuturile acordate de bancă companiei Alpine. El a precizat că Erste a constituit provizioane suficiente pentru aceste împrumuturi, în trimestrul patru al anului trecut.

UniCredit şi Bawag PSK Bank, un alt creditor mare, nu au dorit să comenteze.

Porr, a treia mare companie de construcţii din Austria, este interesată să cumpere părţi ale operaţiunilor Alpine în Austria, a declarat un purtător de cuvânt al Porr, Juergen Leitner, el adăugând că discuţiile sunt în curs.

Grupul Strabag nu este interesat de divizia din Austria a Alpine întrucât preluarea nu ar fi probabil aprobată de autorităţile de reglementare, a declarat directorul general Hans-Peter Haselsteiner, la adunarea generală a grupului de săptămâna trecută.

Alpine a înregistrat anul trecut pierderi nete de 449,7 milioane de euro, provocate de operaţiunile din Germania şi din Europa de Sud-Est.

Necesarul suplimentar de finanţare de 400 de milioane de euro a apărut după ce o vânzare de divizii convenite în martie nu a putut fi finalizată în perioada planificată, a declarat marţi directorul general al Alpine, Arnold Schiefer.

În România, Alpine Bau a obţinut din partea CFR, în asociere cu FCC Construccion (Spania) – Azvi (Spania) – Straco Grup (România), un contract de reabilitare a 30 km dec ale ferată între localităţile Aţel (Sibiu)-Micăsasa (Sibiu), pentru 747,4 milioane de lei, fără TVA.

La începutul anului trecut, CFR a atribuit două contracte în valoare totală de 1,43 miliarde lei (334 milioane euro) fără TVA pentru modernizarea infrastructurii feroviare între localităţile Aţel (Sibiu) şi Coşlariu (Alba), pe o porţiune de 66,2 km, loturile fiind adjudecate de compania Impresa, respectiv asocierea Aktor-Arcada. În urma contestaţiilor, contractul atribuit Impresa a fost câştigat de asocierea FCC Construccion (Spania) – Alpine Bau – Azvi (Spania) – Straco Grup (România),

Asocierea de firme FCC Construccion (Spania) – Alpine Bau (Austria) – Azvi (Spania) va moderniza şi tronsonul de cale ferată Sighişoara-Aţel (judeţele Mureş şi Sibiu) în lungime de 23,3 kilometri, valoarea contractului atribuit de CFR SA fiind de 872,6 milioane de lei (207,7 milioane de euro) fără TVA.

Alpine Bau a început totodată, în octombrie 2011, lucrările de construcţie la un tronson din autostrada Nădlac-Arad, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro.

Grupul spaniol FCC Construccion este implicat în numeroase proiecte din România, executând în prezent lucrări de reasfaltare a autostrăzii Arad-Tmişoara, deschisă în decembrie 2011 şi pe care a construit-o în colaborare cu compania Astaldi. Autostrada are o lungime de 32,25 de kilometri şi face parte din coridorul IV Pan-european.

FCC Construccion şi Astaldi lucrează şi la construcţia tronsonului Drumul Taberei – Eroilor de pe Magistrala 5 de metrou, cu o lungime totală de peste 6 kilometri şi 10 staţii. Grupul spaniol a construit centura Aradului în regim de autostradă şi a depus anul trecut oferte pentru construcţia unor tronsoane ale autostrăzii Lugoj-Deva şi ale autostrăzii Timişoara-Lugoj.

Te-ar mai putea interesa și
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze după recenta înjumătățire a recompenselor pentru blocurile Bitcoin. ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul ...
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...