Rohan (CIROM): Deşeurile menajere nu ajung la fabricile de ciment, care au apelat la importuri

Preşedintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM), Mihai Rohan, a declarat, marţi, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul, că deşeurile menajere nu ajung, în cea mai mare parte, la fabricile de ciment pentru a fi folosite drept combustibil, acestea apelând la importuri.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 17:00
Rohan (CIROM): Deşeurile menajere nu ajung la fabricile de ciment, care au apelat la importuri

Mihai Rohan a spus că, încă din 2005, industria cimentului s-a pregătit pentru a deveni dintr-un poluator prin excelenţă, un depoluator prin excelenţă.

„Noi, în perioada 2007 – 2012, am ars circa un milion de tone de deşeuri municipale, cam 20 la sută din cât se adună anual am reuşit să ardem noi, şi am fi vrut să ardem mult mai mult. (…) Asta reprezintă o treime din capacitatea noastră, dar, din păcate, deşeurile nu se adună şi nu se adună unde trebuie, ci ajung la groapă”, a spus Rohan, precizând că „de-abia doi la sută din ceea ce s-a adunat a ajuns la fabricile de ciment şi alţi depoluatori”.

Preşedintele CIROM a mai spus că, din acest motiv, cei din industrie sunt preocupaţi de colectarea selectivă, de modificarea taxei de depunere la groapa de gunoi, unde deşeurile ajung cel mai uşor şi cel mai ieftin, şi de trasabilitatea deşeurilor.

„Ne interesează să se regândească taxa la groapă, pentru a da şi colectorilor posibilitatea de a-şi face investiţiile necesare, pentru a separa deşeurile când ajung la groapă. Şi ne mai interesează şi trasabilitatea, este foarte important. Noi nu primim deşeuri fără trasabilitate în fabricile de ciment”, a spus Rohan.

Preşedintele CIROM a adăugat că producătorii de ciment au apelat, „în ultimă instanţă”, la importuri. „Suntem total împotriva acestei acţiuni, dar n-am avut încotro”, a adăugat Rohan.

„Noi putem să ardem un număr de circa 100 de tipuri de deşeuri, abia aşteptăm să avem suficiente cantităţi de pe piaţa locală”, a mai spus preşedintele CIROM, precizând şi că la fabricile de ciment emisiile nu sunt mai mari decât înainte de a utiliza deşeuri pe post de combustibil.

„Facem un serviciu de mediu, facem un serviciu că înlocuim combustibilii tradiţionali, fosili şi epuizabili cu surse alternative, înlocuim o parte din materiile prime pe care le excavăm din cariere cu materii prime alternative rezultate din deşeuri şi, în acelaşi timp, reuşim să reducem şi amprenta de CO2 a cimentului”, a mai declarat Mihai Rohan.

Prin coprocesarea a un milion de tone de deşeuri se salvează aproximativ 700.000 de tone de resurse energetice naturale şi tot atâtea tone de CO2, potrivit unui material informativ pus la dispoziţie de CIROM.

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...