Rata anuală a inflaţiei din Turcia ajunge la – 85,51%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, uşor sub estimările oficiale, conform datelor publicate joi, după ce Banca Centrală a redus dobânzile, în pofida creşterii preţurilor, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 03 nov. 2022, 11:04
Rata anuală a inflaţiei din Turcia ajunge la - 85,51%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de 117,15% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la benzină, urmate de o creştere de 99,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice, şi un avans de 93,63% al preţurilor la mobilă şi echipamente electrocasnice.

Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

În ultimele trei luni, Banca Centrală a redus în total dobânzile cu 350 puncte de bază, la 10,5%, şi a promis o nouă reducere luna viitoare, ca o decizie finală a actualei relaxări a politicii monetare.

În ritm lunar, preţurile de consum în Turcia au urcat la 3,54% în octombrie, conform datelor Institutului de Statistică, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 3,60%. În ritm anual, analiştii previzionau o rată a inflaţiei de 85,60%. Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 93,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia din octombrie este la cel mai ridicat nivel din iunie 1998, când Turcia încerca să încheie un deceniu de inflaţie ridicată.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 70,25% la finalul anului iar Banca Centrală a Turciei la un nivel de 65,20%.

Guvernul susţine că inflaţia va scădea datorită programului economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producţia şi exporturile, în vederea obţinerii unui excedent de cont curent.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...