Rusia şi SUA pregătesc discuţii pentru un nou tratat nuclear START – oficial rus

Rusia şi SUA se vor întâlni în curând la Cairo pentru discuţii legate de noul tratat START privind armele nucleare, a afirmat vineri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 11 nov. 2022, 13:33
Rusia şi SUA pregătesc discuţii pentru un nou tratat nuclear START - oficial rus

Anunţul său vine după ce marţi Departamentul de Stat al SUA a indicat la rândul său că cele două părţi se vor întâlni în scurt timp şi vor discuta reluarea inspecţiilor în cadrul acestui tratat, care au fost întrerupte înainte de invazia rusă din Ucraina, scrie Agerpres.

Comentariile lui Riabkov aduc prima confirmare că aceste convorbiri urmează să se desfăşoare în Egipt între Rusia şi SUA.

Potrivit acestuia, ele vor avea loc la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie.

La începutul lui august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul noului tratat START. MAE rus a asigurat atunci că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Negocierile legate de stabilitatea strategică au fost suspendate de la începutul războiului, însă tratatul Noul START pentru reducerea armamentului rămâne în vigoare, reaminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...