Moscova se declară indignată de planurile Franței cu privire la consituirea unui tribunal internațional care să judece crimele făcute de ruși în Ucraina

Rusia s-a declarat vineri indignată din cauza declaraţiilor Franţei potrivit cărora ea a început să lucreze cu parteneri europeni şi ucraineni la crearea unei instanţe speciale care să judece crimele comise de ruşi în Ucraina, calificând poziţia Parisului drept ipocrită, potrivit EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 02 dec. 2022, 18:48
Moscova se declară indignată de planurile Franței cu privire la consituirea unui tribunal internațional care să judece crimele făcute de ruși în Ucraina

„Ne exprimăm indignarea faţă de declaraţia Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe cu privire la planurile de a crea un fel de ‘tribunal special pentru crimele de agresiune ale Rusiei'”, susţine diplomaţia rusă într-un comunicat.

Parisul indică într-un comunicat publicat miercuri că guvernul francez a „început să lucreze cu partenerii noştri europeni şi ucraineni privind crearea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”, cu scopul de a obţine un consens cât mai larg posibil cu privire la acest proiect în rândul membrilor comunităţii internaţionale.

Rusia susţine în acest sens că „ţările occidentale au decis să impulsioneze ideea creării unei alte instanţe judiciare vădit politizate”, care, în opinia sa, „nu are nimic de a face cu justiţia”, conform textului citat.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat drept „cinice” declaraţiile Parisului, căci, spune el, acesta „refuză să vadă numeroase cazuri de război documentate ale forţelor armate ucrainene muşamalizate în mod deliberat”.

Moscova califică de asemenea drept „ipocrit” faptul că Occidentul vorbeşte despre consecinţele umanitare ale ostilităţilor din Ucraina, în timp ce „crimele SUA şi ale aliaţilor lor în Iugoslavia, Irak, Libia, Siria şi alte ţări au provocat numeroase victime civile cu armele produse de companii industriale de apărare americane şi europene (…)”.

Rusia mai susţine că „francezii au comis crime de război în perioada colonialismului, în Algeria în timpul războiului de independenţă, în Indochina şi în Libia, care au rămas nepedepsite şi astfel privează Franţa de dreptul moral de a face astfel de declaraţii”.

„Recomandăm ca Parisul să înceapă prin crearea unei instanţe speciale pentru propriile sale crime comise în cursul războaielor coloniale, în diferitele operaţiuni punitive şi în intervenţiile din diverse părţi ale lumii”, susţine MAE rus în comunicatul său, adăugând că un „mecanism cvasijudiciar nu va avea niciodată jurisdicţie asupra Rusiei”.

Reacţia MAE rus intervine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în SUA, a confirmat – joi, într-un interviu la canalul ABC – că în următoarele zile intenţionează să discute cu Vladimir Putin.

Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina în ceea ce Kievul şi Occidentul denunţă a fi un război de agresiune de tip imperalist, iar trupele ruse sunt acuzate de autorităţile ucrainene de comiterea a numeroase abuzuri şi crime de război. De documentarea acestora se ocupă deja echipe de experţi internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, că va sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de......
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste 130 de automobile Fiat Topolino importate din Maroc în cursul acestei săptămâni, ...
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, ...
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de ţiţei de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 ...