Chevron obţine autorizaţie de construire pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist

Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 18:08
Chevron obţine autorizaţie de construire pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizaţie de construire pentru societatea Chevron în vederea executării de lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Siliştea, comuna Pungeşti.

Documentul prin care compania petrolieră americană poate începe amplasarea primei sonde de explorare a solului în vederea stabilirii potenţialului de hidrocarburi în judeţul Vaslui a fost obţinut în urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism în iarna trecută.

„Societatea solicitantă a îndeplinit toate condiţiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agenţia Naţională pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel încât nu putea să nu primească autorizaţia de construire. Nu exista niciun temei legal să nu eliberăm acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Beşliu.

Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrărilor pentru amenajarea platformei şi amplasarea sondei de explorare se ridică la trei milioane de lei. Lucrările vor fi terminate în termen de 120 de zile, din care două luni sunt alocate amenajării platformei de forare şi două luni pentru foraj şi prelevare de probe.

„Scopul proiectului propus este de forare a unei sonde de investigare şi de prelevare a probelor litologice pentru determinarea caracteristicelor geologice şi fizice ale straturilor traversate prin foraj în vederea evidenţierii structurilor geologice potenţiale purtătoare de hidrocarburi, a posibilităţilor de producţie a eventualelor resurse descoperite. Informaţiile obţinute în urma forajelor de explorare vor fi analizate pentru evaluarea potenţialului economic rezultat, urmând a fi prezentate ANRE”, se arată în documentul depus de Chevron la Consiliul Judeţean Vaslui.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitate în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

„Pe suprafaţa aferentă instalaţiei de foraj va fi montată o geomembrană care va asigura impermeabilitatea solului”, susţin în documente reprezentanţii firmei Chevron.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Te-ar mai putea interesa și
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană a făcut apel luni la palestinienii din zonele estice ale Rafah să se mute într-o "zonă umanitară" din apropiere, în ceea ce pare a fi începutul unei evacuări a civililor......
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Pentru sezonul de combatere grindină 2024, Sistemul Național Antigrindină va funcționa cu trei centre zonale de combatere ...
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai vândă astfel. Patru brokeri cu un milion de clienți șoferi anual vor fi în sistem
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai ...
Cei mai mari trei brokeri de pe piața RCA, care împreună vând anul asigurări auto unui număr de până la un milion ...
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka, cu planuri de a se extinde pe plan local printr-o rețea de 200 de magazine de proximitate sub ...