UE cere OMC să arbitreze un diferend cu Rusia privind o taxă pe reciclarea vehiculelor

Uniunea Europeană a cerut joi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să înfiinţeze o comisie care să arbitreze un diferend cu Rusia referitor la o taxă impusă de autorităţile de la Moscova pe reciclarea automobilelor, care penalizează drastic importul de vehicule, relatează AFP.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 07:51
UE cere OMC să arbitreze un diferend cu Rusia privind o taxă pe reciclarea vehiculelor

Taxa, în forma actuală, este aplică doar vehiculelor importate şi are rolul să acopere eventualele costuri de reciclare a acestora.

„Am epuizat toate mijloacele pentru a găsi o soluţie amiabilă cu Rusia. Această taxă continuă să apese exporturile de maşini, un sector major pentru economia europeană. Nu avem altă soluţie decât să cerem arbitrajul OMC”, a arătat într-un comunicat comisarul UE pentru Comerţ, Karel de Gucht.

La începutul lunii iulie, UE a anunţat că va reclama conflictul la OMC şi a cerut, într-o primă etapă, începerea de consultări cu partea rusă.

Această primă etapă a vizat încercarea de a găsi o soluţie amiabilă într-o perioadă de 60 de zile premergătoare desemnării unei comisii de arbitraj. Consultările nu au avut niciun rezultat.

„Taxa, pe care UE o consideră discriminatorie pentru importurile de automobile, are efecte grave asupra exporturilor în Rusia”, a indicat Comisia Europeană.

Pentru vehiculele noi taxa este de 420-2.700 de euro, iar în cazul automobilelor de peste trei ani de 2.600-17.200 de euro, conform datelor CE.

Potrivit estimărilor Rusiei, această taxă aduce venituri anuale de 1,3 miliarde de euro.

Autorităţile ruse au declarat că anunţul este neaşteptat şi inexplicabil.

„Comisia Europeană refuză să caute o soluţie acceptabilă pentru toate părţile”, a spus Maxime Medvedkov, responsabil cu negocierile comerciale în Ministerul rus al Economiei.

El a arătat că parlamentul rus a adoptat într-o primă lectură amendamente aduse legii referitoare la această taxă, după ce guvernul a făcut modificări în luna mai astfel încât să fie aplicată şi constructorilor auto locali.

În forma aflată în vigoare, taxa se aplică numai vehicuelor importate. Taxa a fost introdusă în septembrie 2012, imediat după intrarea Rusiei în OMC, şi are rolul să compenseze reducerea taxelor vamale acceptate de autorităţile de la Moscova.

Rusia este al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, care este la rândul ei cel mai mare partener al statului rus. În 2012, UE a exportat în Rusia bunuri de 123 de miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 213 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine gravă, potrivit declaraţiilor directoarei......
„Autostrada” Timișoara – Belgrad: Grindeanu, supărat că sârbii vor ca România să finanțeze integral punctul de trecere a frontierei
„Autostrada” Timișoara – Belgrad: Grindeanu, supărat că sârbii vor ca România să finanțeze integral ...
Cel mai recent acord româno - sârb privind construirea unui șosele de mare viteză Timișoara - Belgrad presupune ca România ...
Negocierile Renault – Volkswagen pentru platforma unui vehicul electric de mici dimensiuni, sistate – Reuters
Negocierile Renault – Volkswagen pentru platforma unui vehicul electric de mici dimensiuni, sistate – Reuters
Negocierile dintre Renault și Volkswagen pentru dezvoltarea în comun a unui vehicul electric de oraș au intrat în impas, ...
Alexander Novak: Contractul pentru gazoductul Power of Siberia-2 va fi semnat în viitorul apropiat
Alexander Novak: Contractul pentru gazoductul Power of Siberia-2 va fi semnat în viitorul apropiat
Rusia şi China ar urma să semneze "în viitorul apropiat" un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta ...