PwC: Cea mai mare parte a consumatorilor globali au adoptat comportamente de economisire

Peste două treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global şi-au redus cheltuielile neesenţiale, iar majoritatea (96%) a adoptat comportamente de economisire, în contextul în care scumpirile au atins niveluri-record peste tot în lume, arată rezultatele sondajului PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023.
AGERPRES - vin, 17 feb. 2023, 10:47
PwC: Cea mai mare parte a consumatorilor globali au adoptat comportamente de economisire

Raportul de specialitate evidenţiază faptul că aproape jumătate (49%) dintre respondenţi au declarat că achiziţionează anumite produse atunci când sunt în ofertă/promoţie, 46% se orientează către comercianţii cu amănuntul care oferă un raport calitate-preţ mai bun, 40% utilizează site-uri de comparaţie pentru a găsi alternative mai ieftine, 34% cumpără în vrac pentru a economisi, iar 32% preferă „mărcile proprii” ale retailerilor pentru a face economii.

Din punct de vedere demografic, Generaţia X este „cea mai îngrijorată” (47%) şi a luat măsuri în ceea ce priveşte cheltuielile neesenţiale, în timp ce Generaţia „Baby Boomers” este îngrijorată „într-o oarecare măsură” (33%) şi ia măsuri, iar Generaţia „Millennials” se declară „îngrijorată”, dar nu îşi schimbă comportamentul.

Potrivit cercetării, în următoarele şase luni, consumatorii intenţionează să-şi reducă valoarea cheltuielilor pentru toate categoriile analizate, cea mai mare scădere fiind prognozată pentru produsele de lux/premium sau produse de designer (53%), călătorii (43%) şi îmbrăcăminte şi încălţăminte (41%). În schimb, alimentele vor scădea cel mai puţin, cu 24%.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56%) au afirmat că majorarea preţurilor este cea mai frecventă problemă atunci când fac cumpărături în magazinul fizic, dar în aceeaşi măsură sunt îngrijoraţi de lipsa produselor din stoc (42%) şi de disconfortul de a sta la cozi mai lungi (39%).

În ceea ce priveşte cumpărăturile online, rezultatele studiului PwC relevă ca majorarea preţurilor (48%), disponibilitatea produselor (24%) şi termenele de livrare mai lungi decât cele preconizate (24%) reprezintă principalele motive de îngrijorare raportate.

Ca modalitate de achiziţionare a produselor, cumpărăturile în magazinele fizice rămân, în mare parte staţionare, de la an la an, drept cel mai frecvent mijloc de consum (43%), în timp ce utilizarea smartphone-urilor (34%), a PC-urilor (23%) şi a tabletelor (15%) au scăzut marginal.

Dondajul Global Consumer Insights Survey au fost realizat pe un eşantion de 9.180 de consumatori din 25 de state, la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea unor unelte și platforme A.I. Modelul......
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare – AFEER
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare – ...
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare, mult sub ...
Investiţiile străine în Germania au atins un nou record
Investiţiile străine în Germania au atins un nou record
Companiile străine au înregistrat anul trecut un nivel record al noilor investiţii în Germania, în pofida dificultăţilor ...
Costurile cu ora de manoperă la reparațiile auto au crescut în medie cu 36%. Cât a ajuns să coste ora de manoperă, în funcție de marca mașinii și de județ – analiză BAAR
Costurile cu ora de manoperă la reparațiile auto au crescut în medie cu 36%. Cât a ajuns să coste ora de manoperă, ...
Costurile medii cu ora de manopera pentru reparatiile auto inregistrează o crestere semnificativă , conform unei analize ...