Autoritățile americane închid Silicon Valley Bank și iau măsuri pentru protejarea depozitelor

Reglementatorii financiari din Statele Unite ale Americii au anunţat vineri închiderea băncii Silicon Valley Bank (SVB) din cauza lipsei de lichidităţi şi a insolvenţei şi au anunţat măsuri pentru a garanta protejarea tuturor depozitelor sale asigurate, relatează agenţia EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 10 mart. 2023, 21:40
Autoritățile americane închid Silicon Valley Bank și iau măsuri pentru protejarea depozitelor

Departamentul pentru Protecţie Financiară din California, unde banca îşi are sediul, a explicat într-un comunicat că a preluat SVB şi că a transferat Corporaţiei Federale pentru Garantarea Depozitelor (FDIC) gestionarea activelor sale.

FDIC a anunţat, tot printr-un comunicat, că a luat măsuri pentru a proteja depozitele şi că toţi clienţii cu fonduri asigurate vor avea deplin acces la ele cel târziu lunea viitoare.

Celor care au depozite negarantate de către autorităţile federale, FDIC le va plăti săptămâna viitoare un dividend şi le va da un certificat pentru restul fondurilor, care vor fi rambursate pe măsură ce se vor vinde activele băncii.

FDIC, care este fondul ce garantează depozitele bancare în SUA, cere clienţilor SVB să intre în contact cu fondul în cazul în care au conturi cu peste 250.000 de dolari, suma standard asigurată în ţară.

Autorităţile au creat, în plus, o entitate „moştenitoare” a SVB care va relua activităţile băncii, cel târziu luni, pentru a garanta serviciul pentru clienţi, accesul la fonduri sau plata cecurilor.

Conform datelor FDIC, Silicon Valley Bank avea 17 sucursale în statele California şi Massachusetts şi la finele anului 2022 deţinea active în valoare de circa 209 miliarde de dolari şi aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Banca, specializată în servicii pentru companiile emergente, a anunţat miercuri că are în vedere o majorare de capital pentru a încerca să facă faţă dificultăţilor financiare, care au determinat-o să renunţe la investiţii de circa 21 de miliarde de dolari, cu pierderi de aproape 1,8 miliarde de dolari.

Acest anunţ i-a făcut pe mulţi clienţi să-şi retragă banii şi a dus la scăderea cotaţiei bursiere a companiei, care, la rândul său, a afectat sectorul bancar în general, atât în SUA, cât şi în alte ţări.

Wall Street, care vineri a deschis pe roşu, dar ulterior s-a redresat, a revenit pe scădere după anunţul privind închiderea SVB de către reglementatori.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat pleacă pe o funcție de conducere în cadrul companiei mamă CBC International
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat ...
Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar (foto) la conducerea companiei, în funcția de CEO, și numirea lui Tzafrir Granat în......
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele ...
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...