Totul despre cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, un proiect de 30,7 milioane de euro al lui Cristian Mercioniu, finanțat parțial de stat

Cristian Mercioniu, omul de afaceri care a construit complexul rezidențial New Residence din Măgurele, va investi 30,7 de milioane de euro într-o a doua unitate de procesare a lânii. Va produce pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, pe care le va vinde inițial la export.
Alina Stanciu - lun, 10 apr. 2023, 22:18
Totul despre cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, un proiect de 30,7 milioane de euro al lui Cristian Mercioniu, finanțat parțial de stat

În primăvara-vara anului viitor, în  comuna Făgeţelu judeţul Olt, și-ar putea începe activitatea cea mai mare unitate de procesare a lânii din Europa, o investiție greenfield în valoare de 30,7  milioane de euro, din care 29,5 milioane de euro printr-o  schemă de ajutor de stat.

Investiția este a antreprenorului Cristian Mercioniu de numele căruia se leagă complexul rezidențial New Residence din Măgurele. Proiectul va include o hală de producție de 12.150 mp, trei linii de spălare lână brută și două linii automate de prelucrare și ambalare produse finite. Întreaga suprafață a halei va fi acoperită de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 1 Mw.

Aceasta este a doua fabrică de procesare a lânii a antreprenorului care, în decembrie anul trecut, a dat în funcțiune o altă fabrică similară în localitatea Costești din Argeș. Noua unitate va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an, din lână urmând să se facă pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete, compost rezultat din nămolul de spălare.

Produsele vor fi certificate ecologic, având  amprentă carbonică aproape zero.

„La Costești, capacitatea maximă este de 20.000 de mp pe lună, în timp ce în noua fabrică capacitarea va fi de 17.000 de mp pe zi. Va fi cea mai mare astfel de fabrică din Europa. Termenul legal pentru a finaliza investiția este de doi ani, dar sperăm că vom putea implementa proiectul în  1,5 ani și să începem activitatea în primăvara- vara lui 2024”, a explicat pentru Economica Mercioniu.

Din informațiile companiei, procesatorul a semnat deja cu fermierii scrisori de intenție pentru preluarea a 15.000 tone lână brută, urmând a se încheia contracte anuale și o rețea cu puncte intermediare la nivelul asociațiilor.

Anual, la fermieri se găsesc 30-36.000 de tone de lâna brută de oaie, care acum  se arde în cele mai multe cazuri.

200 de noi locuri de muncă

Odată finalizată, la fabrica Făgeţelu Olt vor lucra în jur de 200 de oameni, iar materialele izolante realizate vor ajunge pentru început la export. „Țintesc piața europeană pentru început dar, pe măsură ce vom educa și piața locală, sigur vom comercializa și local. Este o alternativă sănătoasă la materialele care există și totodată o metodă de reducere a consumului cu energia. Ca preț, izolația din lână este la nivelul vatei bazaltice”, mai spune antreprenorul care are în plan să folosească acest tip de izolație și pentru proiectele imobiliare pe care le va dezvolta în viitor.

„Ideea construirii unei noi fabrici ne-a venit tocmai văzând reacția din piață după investiția de la Costești. Industria construcțiilor are nevoie de materiale sustenabile care să asigure o performanță foarte înaltă a izolației termice și fonice, or aceasta (lâna n.red.) este de departe cea mai bună soluție”, a mai spus antreprenorul potrivit căruia în România se folosește rar lână pentru izolații, dar în Europa se conturează un trend în acest sens. Piața care ar accepta aceste produse ar fi UE, Marea Britanie, spațiul SEE, iar din calculele companiei, dacă fabrica este folosită la capacitate maximă, producția poate acoperi 1% din necesarul de produse izolatoare din domeniul construcțiilor rezidențiale și industriale (comparația este cu piața vatei minerale bazaltice).

„În Europa producțiile sunt mici, cu capacități în Franța, Austria, Anglia. Noi am început deja discuțiile cu lanțurile de distribuție de materiale de construcție din străinăte, din Marea Britanie, Ungaria, Franța pentru că produsele din fabrica de la Costești sunt deja certificate”, mai spune Mercioniu.

Ajutoare de stat cu cântec

Pentru a realiza proiectul, antreprenorul a accesat un ajutor de stat  prin HG nr 959/2022 în suma de 182.059.200 lei.

„Gestionarea cererilor de finanțare a fost în concordanță deplină cu ghidul solicitantului și într-un termen foarte rezonabil. Ghidul a încurajat investiții noi, promovate de firme inovatoare, cu capital românesc, iar noi am profitat de această oportunitate. Astfel, am rezolvat o problemă sistemică în România, valorificând un produs considerat, din punct de vedere legal, deșeu. Antrenăm nu doar propria dezvoltare ci salvgardarea a mii de ferme din România”, a comentat Mercioniu în legătură cu poziția AOAR.
Prin Hotărârea de Guvern nr 959/2022 s-a instituit o schemă de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, apel de proiecte lansat de Ministerul Economiei.  În cadrul apelului, care s-a închis la data de 16.12.2022, au fost depuse un număr de 81 de proiecte, dintre care 21 au obținut punctajul maxim de 100 de puncte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Report de aproape un milion de euro la Loto 6/49
Report de aproape un milion de euro la Loto 6/49
Un report cumulat care depăşeşte 9,11 milioane de lei (peste 1,83 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
Bursa de la Bucureşti a câştigat aproape 3,5 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat aproape 3,5 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,49 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,04%, în această săptămână, ...
Elcen a vândut energia scoasă pe piață pentru primele luni din următorul sezon rece. A primit mai mult decât a cerut
Elcen a vândut energia scoasă pe piață pentru primele luni din următorul sezon rece. A primit mai mult decât a cerut
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică, a vândut toate pachetele de energie electrică ...
Complexul Energetic Oltenia vrea să renegocieze planul de restructurare cu Comisia Europeană – șeful Consiliului Concurenței
Complexul Energetic Oltenia vrea să renegocieze planul de restructurare cu Comisia Europeană – șeful Consiliului ...
Complexul Energetic Oltenia doreşte o renegociere cu Comisia Europeană a planului de restructurare, a afirmat preşedintele ...