SpaceX – Lansarea rachetei lui Elon Musk, cea mai mare din lume, a fost amânată

Noua rachetă gigantică a SpaceX nu va decola luni. La 5 minute de la ora programată pentru lansare, în această luni, 17 aprilie, la ora 8.00, în Texas, şeful companiei americane Elon Musk a anunţat pe Twitter amânarea, din cauza unei probleme tehnice întâlnite în timpul ultimelor minute de pregătire. „O supapă de presiune pare să fie îngheţată”, a scris miliardarul pe Twitter, potrivit agenției News.ro.
News.ro - lun, 17 apr. 2023, 17:55
SpaceX - Lansarea rachetei lui Elon Musk, cea mai mare din lume, a fost amânată

Cu toate acestea, echipele SpaceX au continuat să ruleze numărătoarea inversă şi să simuleze operaţiunile de decolare sub forma unei repetiţii generale, care va fi oprită chiar înainte de ora programată de lansare. Datele privind reluarea lansării sunt posibile în timpul săptămânii.

Miliardarul american a primit vineri autorizaţia de la Autoritatea Americană pentru Aviaţia Civilă (FAA).

Aparatul, cea mai mare şi mai puternică rachetă construită vreodată, destinată a fi complet reutilizabilă, a fost dorită din start de Elon Musk ca mijloc de colonizare a planetei Marte, putând ateriza acolo astronauţi, dar şi pentru a împărţi costul trimiterii de sateliţi. De atunci, nava a fost selectată şi finanţată de NASA pentru a ateriza următorii astronauţi americani pe Lună, ca parte a programului Artemis.

A doua etapă, care se mai numeşte şi Starship, a făcut deja mai multe zboruri de probă. După patru încercări eşuate de aterizare, care au dus la tot atâtea explozii impresionante, a cincea încercare, în mai 2021, a avut succes.

De atunci, toate eforturile SpaceX la Boca Chica din Texas s-au concentrat pe fabricarea rampei de lansare şi a unui turn de lansare gigant, care va fi folosit în cele din urmă pentru recuperarea primului etaj.

Dacă această primă etapă numită Super Heavy nu a zburat încă, SpaceX a efectuat deja o pornire de probă a tuturor motoarelor de deasupra rampei de lansare în februarie. Fără a furniza informaţii suplimentare, compania a considerat testul un succes, în ciuda problemelor tehnice cu două dintre cele 33 de motoare: unul nu a fost aprins şi altul a trebuit să fie oprit în timpul testului.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Noul pod construit va fi amenajat în dreptul străzii Lunca Priporului, legând artera cu cele două sensuri ale Splaiului Unirii, astfel încât șoferii vor avea posibilitatea de a schimba......
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
De la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, Europa și aliații săi au căutat modalități de a reduce veniturile ...
Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza pentru deficitul guvernamental al României în 2024. Estimările pentru creşterea PIB au fost îmbunătăţite
Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza pentru deficitul guvernamental al României în 2024. Estimările ...
Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie ...
CFR SA a semnat contractele pentru clădiri noi de călători în haltele Costinești Tabără și Neptun
CFR SA a semnat contractele pentru clădiri noi de călători în haltele Costinești Tabără și Neptun
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că au fost semnate contractele pentru modernizarea clădirilor ...