O cantitate echivalentă cu peste 10,4 milioane MWh de gaze a fost transportată prin interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria de la lansarea gazoductului, la 1 octombrie 2022. Cantitatea echivalează cu 892 de milioane de metri cubi și acoperă perioada de la începutul lunii octombrie 2022 până la sfârșitul lunii aprilie 2023 , când IGB a avut un total de 16 utilizatori înregistrați.
Capacitatea totală a IGB este de 3 miliarde de metri cubi pe an, 1,57 mld. mc fiind deja rezervate în cadrul unor contracte pe termen lung cu o durată de până la 25 de ani. Capacitatea rămasă este scoasă la licitație, cu succes până acum, pentru diferite perioade pe platformele europene PRISMA și RBP.
Încă din faza de planificare timpurie a proiectului, s-a preconizat că interconectorul ar putea să-și mărească capacitatea la 5 miliarde de metri cubi pe an, dacă există interes pe piață pentru o astfel de extindere. Acest lucru poate fi realizat prin construirea unei stații de comprimare în Komotini, Grecia, unde conducta de gaz se conectează la rețeaua de transport de gaze din Grecia și la gazoductul transadriatic (TAP), oferind Bulgariei acces direct la coridorul sudic de gaze.
Operatorul independent de transport ICGB, care este responsabil de exploatarea comercială a interconectorului, analizează în mod activ opțiunile pentru o astfel de creștere a capacității, având în vedere schimbările din mediul energetic din regiune și eforturile generale ale Europei de a asigura noi rute sigure pentru aprovizionarea diversificată, scrie CEE Energy News.
În acest scop, ICGB intenționează să efectueze un test de piață în a doua jumătate a anului 2023, care să indice atitudinea pieței față de un astfel de demers. Pe baza rezultatelor testului de piață – dacă va exista interes din partea shipperilor să transporte cantități suplimentare de gaze pe această rută, acționarii companiei ( cea bulgară BEH și societatea mixtă greco-italiană IGI Poseidon) vor decide cu privire la posibila extindere a IGB.
Cantitățile de gaze naturale transportate prin intermediul IGB de la începutul lunii octombrie 2022 acoperă mai mult de o treime din necesarul de consum intern al Bulgariei în sezonul de iarnă. Noua infrastructură creează oportunități pentru transportul gazelor naturale către alte țări vecine din regiune, inclusiv Moldova și Ucraina, datorită posibilității de conectivitate cu gazoductul transbalcanic, care traversează Dobrogea.
Citește și: