Producţia industrială, în scădere, în primele trei luni ale anului

Producţia industrială a scăzut în primele trei luni ale anului, atât ca serie brută, cu 3,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,6%, raportat la perioada similară din 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 12 mai 2023, 09:59
Producţia industrială, în scădere, în primele trei luni ale anului

În luna martie 2023, producţia industrială a crescut faţă de luna februarie 2023, atât ca serie brută, cu 13,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,2%, scrie Agerpres.

Faţă de luna martie 2022, producţia industrială a scăzut cu 2,0% ca serie brută şi cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,8%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,5%) şi industriei prelucrătoare (-2,3%). Industria extractivă a crescut cu 1,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.III.2023, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2022, a fost în scădere cu 4,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,0%) şi industria prelucrătoare (-3,5%). Industria extractivă a crescut cu 1,8%.

În luna martie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,1%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+15,7%) şi industriei extractive (+12,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,2%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+1,2%) şi industriei prelucrătoare (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,0%, ca urmare a scăderii înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,7%). Industria extractivă a crescut cu 2,6%, în timp ce industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai redusă cu 3,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,0%) şi industriei prelucrătoare (-1,6%). Industria extractivă a crescut cu 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...