FMI: Economia Germaniei va reuși să înregistreze doar o creștere modestă în viitorul apropiat

Economia Germaniei a arătat rezilienţă în ultimul an, datorită răspunsului politic solid şi a iernii blânde, dar creşterea economiei va rămâne modestă în viitorul apropiat, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 16 mai 2023, 17:46
FMI: Economia Germaniei va reuși să înregistreze doar o creștere modestă în viitorul apropiat

Înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele în viitorul apropiat, avertizează FMI în raportul de ţară pentru Germania.

Instituţia financiară internaţională previzionează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă.

Deşi inflaţia de bază a scăzut semnificativ, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”, se arată în raport.

Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitorul său, susţine FMI, care se aşteaptă la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.

Frâna datoriei, inclusă în Constituţia Germaniei, limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB. Parlamentul german a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 – 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei, şi a războiului din Ucraina.

În acei ani, Germania a creat multiple fonduri extrabugetare, totalizând aproximativ 9% din PIB.

„Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei, pentru a se alinia mai bine reglementărilor fiscale ale UE şi a-şi reduce dependenţa de fonduri extrabugetare”, apreciază FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Reacția consumatorilor de parfumuri poate indica actualul sentiment economic
Reacția consumatorilor de parfumuri poate indica actualul sentiment economic
Chiar dacă economia poate fi instabilă și oamenii sunt mai conștienți de cheltuielile lor, încă există un segment al pieței care își permite să investească în produse de lux, cum ar fi......
Creştere cu aproape 4% a cantităţii de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o în T1. Importurile s-au majorat cu 33,6%
Creştere cu aproape 4% a cantităţii de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o în T1. Importurile ...
Unităţile procesatoare au colectat de la exploataţiile agricole şi de la centrele de colectare, în primele trei luni ...
AROBS, afaceri de 105 milioane de lei în primele trei luni din 2024, în ușoară scădere. ”Credem în continuare că strategia de creștere va da rezultate, fiind bazată pe clienți din SUA și Europa”
AROBS, afaceri de 105 milioane de lei în primele trei luni din 2024, în ușoară scădere. ”Credem în continuare că ...
AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează o cifră ...
Drum Expres Focșani – Brăila: Proiectul de 73,5 kilometri primește undă verde de la Mediu
Drum Expres Focșani – Brăila: Proiectul de 73,5 kilometri primește undă verde de la Mediu
Drumul Expres Focșani - Brăila (73,5 km) are începând de vineri decizie de mediu și urmează să fie emis și Acordul ...